Veiligheidstraining voor Shelter City kandidaten

“Wat maakt dat je je veilig voelt? Wat maakt dat je je ongemakkelijk voelt? Waar ben je bang voor en wat geeft je moed?’ Zittend in een kamer met 6 mensenrechtenverdedigers in gevaar, geven de antwoorden op dergelijke vragen je kippenvel. “Facebook geeft me een veilig gevoel”, zegt één van hen. “Als ik wordt gearresteerd kunnen mijn vrienden en collega’s dit via Facebook bekend maken en hulp organiseren.” Net als de andere deelnemers, kwam hij voor 3 maanden naar Nederland als deelnemer van het Shelter City programma. Nu zijn ze in Den Haag op het kantoor van initiatiefnemer Justice and Peace voor een twee-daagse training over fysieke, psychologische en digitale veiligheid.

“Als ik wordt gearresteerd kunnen mijn vrienden en collega’s dit via Facebook bekend maken en hulp organiseren.”

Gevraagd wat haar een onveilig gevoel geeft, vertelt Svitlana, een mensenrechtenactiviste uit Oekraïne, dat ze erg bang is om bossen en parken te bezoeken. Ze is al bijna twee jaar bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in haar land en legt uit dat ze nu een bijna onbewuste angst heeft om wegen te verlaten uit angst voor potentiële mijnen.

In veel delen van de wereld proberen autoriteiten mensenrechtenverdedigers het zwijgen op te leggen. Ze zijn daarom vaak het doelwit van repressie, bedreiging, detentie, mishandeling of marteling. Als de dreiging te groot wordt, hebben ze soms geen andere optie dan hun land te verlaten voor een bepaalde periode. “Jouw taak is waardevol voor de mensen in je land. Als je dat wil blijven doen, is het soms nodig om een ​​pauze te nemen en je zichtbaarheid te verminderen “, zegt een van de deelnemers.

Tijdens de eerste dag van de training, gaat het over fysieke en psychologische bedreigingen, de risico’s en de praktijk. Hoe kun je hier mee omgaan? De groep van journalisten, medewerkers van NGO’s en activisten afkomstig uit 6 verschillende landen graaft in hun persoonlijke ervaringen en openbaart elkaar verschillende technieken over hoe te handelen bij dreigende risico’s, manieren om om te gaan met emotionele druk en stress.

Hoe ga je om met psychische trauma’s? Hoe kun je je schuldgevoel verminderen?

In sommige gevallen echter, zijn de vragen niet eenvoudig te beantwoorden. Hoe ga je om met psychische trauma’s? Hoe kun je je schuldgevoel verminderen? De deelnemers beëindigen de training met een groot gevoel van verstandhouding met elkaar. “We hebben geen van allen de intentie om te stoppen met onze strijd tegen onrecht! Tijdens de training hebben we samen een set van instrumenten gevonden om door te kunnen gaan.”

Foto: Daniella van Bergen

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp