Shelter City op Bevrijdingsfestivals

Op 5 mei vierden honderd duizenden Nederlanders de vrijheid op verschillende Bevrijdingsfestivals in het land.

De mensenrechtenverdedigers die op dit moment in de Shelter City steden verblijven vierden de vrijheid op een actieve manier mee!

Shelter City Bustour Bevrijdingsfestival Den Haag

Vanaf het Bevrijdingsfestival Den Haag reden bustours met sprekers en performers. In de Shelter City Bustour was het woord aan Eveline, de Shelter City gast in Den Haag. Eveline is een jonge krachtige vrouw uit Democratische Republiek Congo die zich in het onrustige grensgebied met Rwanda en Burundi inzet voor de rechten van vrouwen.

Door armoede en conflicten, maar ook door de cultuur en wetgeving is het in het oosten van D.R. Congo slecht gesteld met de positie en rechten van vrouwen. Eveline geeft er bijvoorbeeld voorlichting aan jonge meisjes die hun ouders zijn verloren en zich prostitueren om in hun onderhoud te voorzien. Ze probeert hen ervan te overtuigen dat er alternatieven voor hen zijn. Bekijk een korte impressie. (Eveline is een gefingeerde naam) Foto: Daniella van Bergen 

Praten over vrijheid in Café la Liberté op Bevrijdingsfestival Roermond

Christopher uit Zuid-Soedan reisde op 5 mei naar Bevrijdingsfestival Roermond om als ‘stamgast’ in het Café la Liberté met bezoekers te praten over de betekenis van en de grenzen aan vrijheid. Christopher deed als journalist onder andere onderzoek naar corruptie, verdwijning van gevangenen en andere mensenrechtenschendingen. Dit bracht hem onder de aandacht van de autoriteiten, die niet gediend waren van zijn publicaties. In september 2015 moest hij vluchten uit Zuid-Soedan omdat hij daar niet meer veilig was. Voor Christopher is Nederland een vrijheidsparadijs: “In the Netherlands freedom is as oxygen.” Lees meer.

In the Netherlands freedom is as oxygen (Christopher, South Sudan)

Extra aandacht voor Palestijnen op de Westbank op El Dunya Maastricht

Vanwege het verblijf van Shelter City gast Musa, mensenrechten-verdediger uit de bezette Palestijnse gebieden, in Maastricht werd er tijdens het El Dunya festival op 5 mei extra aandacht besteed aan de situatie in dit deel van de wereld. Het Mondiaal Centrum Maastricht, aangesloten bij het Shelter City Programma, organiseert sinds 6 jaar op Hemelvaartsdag festival El Dunya, wat ‘de wereld’ betekent. Dit jaar viel deze dag op 5 mei, Bevrijdingsdag. Het thema was: Mensenrechten, vrede en veiligheid.

“Speerpunten waren de Syrische asielzoekers-studenten uit het asielzoekerscentrum (Not Just A Number) en Musa, onze Shelter gast uit de bezette Palestijnse gebieden. Op de grote mondiale markt stonden de Palestijnse organisaties Women in black, Cries for Justice en Students for Palestines. Er was een fotorapportage van de Westbank, uitvergrote verhalen van de website van ‘Breaking the silence’ (Israëlische oud-soldaten) en de website van de organisatie van Musa. Ook werden er authentieke kufiyyas (Palestijnse sjaals)verkocht. Op het podium in het Pesthuys theater werden enkele lezingen gegeven en films gedraaid over de Palestijnse bezetting.

De jongeren van Not Just A Number dansten de eeuwenoude Dabkadans uit het Midden-Oosten onder grote aanmoediging van honderden omstanders. Uiteindelijk zijn er zo’n 6000 bezoekers geweest, van jong tot oud en van veel verschillende nationaliteiten.”

IMG_2733   Dunya festival

 

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp