Shelter City Bike Challenge 2018

Op zondag 20 mei fietsten we de laatste etappe van de Shelter City Bike Challenge: een uitdaging waarin we de elf steden bezochten die veilige plekken bieden aan mensenrechtenverdedigers. Een uitdaging die liet zien dat er steden verspreid over heel Nederland en daarbuiten (in de drie internationale Shelter City Hubs) zijn, die geloven in het belangrijke werk van mensenrechtenverdedigers.

Toen we afgelopen december de elfde stad verwelkomden in het Shelter City Network, reageerde  één van onze eerste supporters: “Wow, elf steden! Dat vraagt om een Elfstedentocht!” In reactie hierop hebben we onze eigen Elfstedentocht gehouden. Van 14 tot en met 20 mei hebben we langs de 11 Nederlandse Shelter Cities gefietst, van Groningen tot Maastricht, via Zwolle, Deventer, Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Middelburg, Tilburg en Nijmegen.

Ik wil graag mijn dank uitspreken aan alle personen, organisaties en mensenrechtenverdedigers die betrokken zijn bij het Shelter City initiatief. Ook dank aan ieder die ons kwam verwelkomen, of dit nu bij een evenement was of ergens op de route om met ons een Shelter City in te fietsen. In elke stad werden we onthaald met gejuich en aardige woorden. We hebben gezien hoe in elke stad het belang van Shelter City toeneemt, welke invloed het programma heeft op de mensenrechtenverdedigers en ook wat het bijdraagt aan hun werk. Gedurende de Bike Challenge hebben we steeds weer de enorme lokale solidariteit voor mensenrechten gezien die leeft in de steden. Het is door deze solidariteit dat tijdelijke veilige plekken kunnen worden gegeven aan de mensenrechtenverdedigers.

Ik wil ook graag alle fietsers bedanken die met ons mee hebben gefietst in deze uitdaging. Tijdens de 7 dagen van de Bike Challenge hebben we 850 kilometer gefietst met meer dan 30 fietsers die meegingen voor 1 of meerdere etappes! Ik wil ieder van jullie bedanken voor de gezelligheid, de manier waarop jullie hebben bijgedragen aan het verspreiden van het belang van het werk van de mensenrechtenverdedigers. Het is ongelofelijk hoe jullie allemaal vrij hebben genomen ondanks je drukke agenda om met ons mee fietsen. Jullie kwamen van verschillende plekken uit Nederland of zelfs daarbuiten. Ik heb jullie stuk voor stuk beter leren kennen en het was een mij een groot genoegen en eer om met jullie te mogen fietsen.

We hebben het einde van onze campagne nog niet gehaald, maar het is al fantastisch om te zien dat we de €15.000 hebben gehaald! Dit komt door al jullie bijdragen en goede werk, zowel in de steden als op de fiets. We hebben veel van jullie enthousiast horen praten over de Bike Challenge en ook over wanneer je weer iets kan bijdragen of doen. We zullen snel aankondigen hoe we hiermee doorgaan!

Na deze afstand te hebben gefietst, kan ik alleen maar trots zijn op het werk dat jullie hebben gedaan voor de Shelter Cities. Ongelofelijk wat we met z’n allen kunnen bereiken in dit sterke netwerk van mensenrechtensteden! Ik zal mijn werk vol nieuwe energie en overtuiging voortzetten door jullie. Iedereen heel erg bedankt, jullie hebben deze Shelter City Bike Challenge 2018 onvergetelijk gemaakt!

Sebastiaan van der Zwaan
Directeur van Justice and Peace Netherlands

 

Day 1: Start of the SCBC. Morning send off with Shelter City Groningen!

 

Day 1: Human rights event at Windesheim Honours College.

 

Day 1: Deventer – Members from Gemeente Deventer, Saxion, and Humanitas with cyclists.

 

Day 1: Deventer – Welcoming in Deventer with Mayor Andries Heidema.

 

Day 2: Utrecht – Shelter City plaque ceremony at the Human Rights Cafe with Mayor Jan van Zanen.

 

Day 3: Amsterdam – Shelter City plaque ceremony with Jan-Bert Vroege from Gemeente Amsterdam.

 

Day 3: Haarlem – Group photo in Haarlem with Shelter City Haarlem partners.

 

Day 3: Den Haag – Group photo with members from Groen Links Den Haag and Gemeente Den Haag.

Day 4: Middelburg – Warm welcoming in Middelburg with human rights defender, Diana, and students from UCR.

Day 4: Middelburg – Shelter City plaque ceremony with Alderman, Saskia Szarafinski.

Day 5: Tilburg – Meeting with Alderman Marcelle Hendrickx and partners from Shelter City Tilburg.

Day 5: Tilburg – Welcoming at Rabobank Tilburg.

Day 6: Nijmegen – Cyclist group photo at the Music Meeting in Nijmegen!

Day 6: Nijmegen – With Shelter City Nijmegen coordinator, Qader Shafiq.

Day 6: Nijmegen – Shelter City plaque ceremony with Mayor Hubert Bruls.

Day 7: On the way to Maastricht!

Day 7: Maastricht – Group photo with Shelter City Maastricht partners and human rights defender, Irwin.