Op bezoek bij Musa

Eline, coördinator van het Mondiaal Centrum, heeft onlangs samen met man en jongste zoon, Musa onze voorjaarsgast in het Shelter City programma bezocht in de Palestijnse bezette gebieden.
“Het was zo goed om hem weer terug te zien en deze dagen door te brengen bij zijn familie en vrienden!! We waren erg onder de indruk van de Birzeit Universiteit, het Mahmoud Darwish museum, de fantastische familie, maar ook het confronterende feit om de bezette Westelijke Jordaanoever weer te verlaten zonder Musa. Hij had ons graag even met de auto naar Tel Aviv gebracht, hij kwam vroeger graag op het strand, maar dat mag nu niet meer. We brachten ook een bezoek aan Hebron, de stad waar hij werkt.”

Hier volgt een indruk van Hebron:

Buiten het centrum vind je levendige markten maar zodra je het oude centrum van de stad nadert, wordt de stad stil. Alles draait hier om de publieke ruimte. In het begin staar je naar de checkpoints en de geweren van de Israëlische soldaten. Dan ontdek je dat de onder-drukking zit in ieder detail van de publieke ruimte. De nummerplaten van de auto’s zijn wit of geel wat aangeeft wie er achter het stuur zit. De letters op de straatnaambordjes vertellen je of deze ruimte voor de Palestijnen is of voor de joodse kolonisten. De hekken langs de wegen tegen stenengooiende Palestijnse jongeren, maar ook het gaas en hekwerk boven je hoofd in de winkelstraat omdat de kolonisten van bovenaf stenen gooien. De vrouwen met traditionele Palestijnse jurken, de Joodse mannen met zwarte hoed en pijpenkrullen. Alleen Israëlische vlaggen aan gebouwen, de Palestijnse vlag als illegale graffiti op een muur. Want dit is al bijna 50 jaar bezet gebied. 500 voornamelijk Amerikaanse Joden kwamen hier in het centrum van Hebron wonen. Voor hun veiligheid werd de groentemarkt onderaan hun straat gesloten, net als de de winkeltjes aan de rechterkant van de winkelstraat; er kon namelijk een bom in geplaatst worden. Hiermee is ook de weg naar de begraafplaats voor de Palestijnen afgesloten; ze moeten nu 10 km omrijden. Er zijn 1000 Israëlische soldaten nodig om de spanningen tussen beide groepen onder controle te houden. Dit is Hebron, de werkplek van Musa werkt. Iedere dag opnieuw.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp