Ontmoeting met Richard na ruim een jaar

Afgelopen donderdag was ik in Brussel waar ik een ontmoeting had met Richard uit Burundi. Hij was de eerste mensenrechtenverdediger (MRV) die in het kader van het Shelter City programma in het voorjaar van 2015 drie maanden in onze stad te gast was. Hij behoorde tot een grote landelijke organisatie van advocaten en mensenrechtenverdedigers.  Er waren presidentsverkiezingen op komst. De president wilde, tegen de grondwettelijke regels in,  een derde termijn. De organisatie van Richard protesteerde hier fel tegen.  Richard was vaak op de radio als woordvoerder, werd bedreigd, dus werd besloten dat hij beter het land even kon verlaten. Tijdens zijn verblijf hier gebruikte Richard de kans om een netwerk op te bouwen in Brussel.

img_3425              img_3428

Aan het einde van zijn verblijf hier kon hij niet terug naar zijn eigen land en was hij, met bemiddeling van Justice and Peace naar Rwanda vertrokken om daar verenigd te worden met zijn vrouw en dochtertje. Even was hij uit het zicht maar later kregen we weer contact waaronder een foto van een prachtig tweede dochtertje dat geboren was. Richard zat ondertussen regelmatig voor zijn werk in Brussel en ik beloofde: Ik kom je opzoeken!

Nu was het dan zover. Hoe was het verhaal verder gegaan? Richard vertrok 3 aug 2015 naar Rwanda; zijn baas, de hoogste man van de organisatie overleefde op 4 aug ternauwernood een aanslag. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Brussel. Het stond in de Nederlandse dagbladen. Het duurde niet lang of de meeste collega’s van Richard waren het land uit gevlucht, de organisatie werd verboden en hield op te bestaan.

In november 2015 kreeg Richard een uitnodiging voor een bijeenkomst van het ICC (International Criminal Court) in Den Haag, hij kreeg opnieuw een visum voor Europa en gebruikte deze kans om zijn oude baas te bezoeken. Daar besloten zij om met z’n tweeën door te gaan met hun werk. Richard keerde terug naar Rwanda waar hij een projectplan schreef. Op basis van dit plan kregen ze subsidie voor 5 maanden en een werkplek in Brussel. De plaats waar ik hem nu bezocht. Er volgden drukke periodes. Ze lobbyden in Brussel, reisden naar New York naar de Security Court van de VN en spraken met Samatha Power, speciaal adviseur van Ban Ki-moon. Begin april 2016 kwam er een resolutie 2279 (2016), Requests Options for United Nations Police Deployment to Monitor Security Situation in Burundi.

img_3433       img_3426

De dag voordat ik Richard bezocht, had de president besloten zich terug te trekken uit het Internationaal Strafhof. In de Nederlandse kranten verschenen koppen zoals: ‘Het kleine Burundi zoekt ruzie met VN en Strafhof.’

Het was heel goed om Richard weer te zien. Qua persoon niets veranderd (hij rent nog steeds de trap op en is ongeduldig wanneer de tram niet meteen komt) maar van een Burundese mensenrechtenverdediger is hij gegroeid naar een internationaal opererende mensenrechtenverdediger. Ik heb met bewondering geluisterd hoe deze mannen en hun familie deze strijd voeren. Het is prachtig dat het Shelter City Programma hier aan bij heeft kunnen dragen.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp

Profiel en reportage over Richard in Maastricht