OFFICIËLE OPENING: Tentoonstelling Shrinking Space

Op maandag 13 november om 16.00 uur is de officiële opening van de tentoonstelling SHRINKING SPACE, de tweede in de serie #WeAreAllHumanRightsDefenders van Justice and Peace Nederland.

In Het Nutshuis brachten we dit keer twee tentoonstellingen samen om de wereldwijd slinkende ruimte voor mensenrechten en mensenrechtenverdedigers onder de aandacht te brengen van een breder publiek. SHRINKING SPACE geeft een stem aan mensen die opkomen voor vrijheid en rechten.

Justice and Peace werkte hierbij samen met SMX Collective en fotografe Nadezhda Titova.

Tijdens de opening zal SMX Collective vertellen over de installatie FOOTPRINTS OF MEMORY – Searching for Mexico’s Disappeared. Kunstenaars van Colectivo Huellas de la Memoria verzamelden 80 paar schoenen van mensen die zoeken naar hun familieleden die, net als duizenden anderen, zijn verdwenen in Mexico en Latijns-Amerika. De kunstenaars kerfden hun verhalen uit in de zolen van hun schoenen, als getuigenis van hun eindeloze zoektocht naar hun geliefden, gehinderd door een systeem van weerstand en straffeloosheid. Mensenrechtenverdediger Lucia uit Mexico, die deelneemt aan het Shelter City programma, zal vertellen over haar zoektocht naar haar zoon, die in 2013 ontvoerd werd. Ze richtte een organisatie op om de vele verdwijningen in de staat Veracruz en de tekortkomingen van de federale overheid zichtbaar te maken en bestrijden.

Nadezhda Titova zal tijdens de opening vertellen over haar onderzoek naar censuur in de Russische kunstwereld en de fotoserie Inoffensive Art, die zij maakte in reactie op de zelfcensuur door kunstenaars, theater- en filmmakers in Rusland uit angst voor arbitraire strafmaatregelen of aanvallen door groeperingen in de maatschappij. De tentoonstelling toont een lijst met censuur incidenten. Haar foto’s van verval in Russische dorpen weerspiegelen het verval in de Russische kunstwereld. “In de loop der tijd zullen er alleen sporen te vinden zijn van wat eens een bloeiende creatieve gemeenschap was.”, aldus Nadezhda. Mensenrechtenverdediger Maria uit Rusland, die deelneemt aan het Shelter City fellowship programma, zal vertellen over haar werk als mensenrechtenadvocaat. Ze is één van de oprichters van een mensenrechten resource centrum, dat juridische ondersteuning aan Russische NGO’s geeft, trainingen over mensenrechtenwetgeving organiseert voor advocaten en publiekscampagnes doet.

De opening eindigt om 17.00 uur met een ceremonie rondom de Footprints installatie en een borrel. Toegang is gratis.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp