Officiële Opening | Foto Expositie: Shelter City Maastricht

De fototentoonstelling toont tien mensenrechtenverdedigers die deelnamen aan ons programma Shelter City, samen met hun schrijnende verhalen.

Op vrijdag 17 november organiseerde Justice and Peace in samenwerking met Shelter City Maastricht partners de officiële opening van ‘Shelter City Maastricht: Portraits of Human Rights Defenders’. De fototentoonstelling toont tien mensenrechtenverdedigers die deelnamen aan het programma van Shelter City, samen met hun verhalen.

De burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, opende de tentoonstelling. Tijdens haar toespraak zei ze: “Mensenrechten zijn een universele verantwoordelijkheid. Het stopt niet bij de grenzen van landen”. Sinds burgemeester Penn-te Strake burgemeester is geworden, heeft zij drie mensenrechtenverdedigers uit het Shelter City programma ontmoet. Over haar ontmoetingen zei ze: “Telkens wanneer ik een mensenrechtenverdediger ontmoet, breekt mijn hart. Ze zijn moe en zwak. Als ze na 3 maanden teruggaan, zijn ze meer ontspannen en sterker.”

 

“Daniella [fotograaf] toont deze dappere gezichten van mensenrechtenverdedigers. Deze foto’s vertellen hun verhaal, je kunt het voelen. Ik hoop dat deze tentoonstelling de ogen van mensen zal openen. “- Burgemeester Penn-te Strake

Naast Burgemeester Penn-te Strake waren er ook speeches van financieel directeur Centre Céramique, Wim Münster, directeur van Justice and Peace, Sebastiaan van der Zwaan en fotograaf van de fototentoonstelling Daniella van Bergen. De opening bevatte ook persoonlijke getuigenissen van Eline van Drongelen, de Shelter City Maastricht coördinator van Mondiaal Centrum, en de Burundese mensenrechtenverdediger en voormalig gast van Shelter City Maastricht, Richard Nimubona.

“In ons huis staat de vrijheid van meningsuiting centraal. Daarom vinden wij het belangrijk om deze tentoonstelling een plek te geven om het verhaal van deze mensen te delen.” – Stef Niekamp, ​​directeur van Centre Céramique

Maastricht werd in 2014 een Shelter City voor mensenrechtenverdedigers. Sindsdien heeft de Nederlandse stad zes mensenrechtenverdedigers uit Somaliland, Palestina, Thailand, Kenia, Burundi en Nigeria gesteund. In de tentoonstelling zijn vier van deze mensenrechtenverdedigers te zien, waaronder Richard en Nigeriaanse LHBTI rechten verdediger, Judith [hieronder].

De tentoonstelling is te zien in Centre Céramique tot 7 januari 2018.

Lees hier over de opening in het artikel van De Limburger (NL).

Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door Justice and Peace Nederland, Centre Céramique, Universiteit van Maastricht, University College Maastricht, Mondiaal Centrum en Amnesty International Maastricht.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp