Mensenrechtenverdediger

Yero

Shelter CityAmsterdamThemaActivistLandMauritanië

Yero is een mensenrechtenverdediger uit Mauritanië. Hij is artiest, activist, publieke spreker, onderzoeker en festivaldirecteur. Naast zijn artistieke producties geeft hij lezingen over mensenrechten en artistieke rechten. Ieder jaar organiseert hij prominente culturele bijeenkomsten toegewijd aan mensenrechten (concerten, conferenties, workshops, filmvertoningen en debatten) in Mauritanië. Tevens is hij trainer in schrijftechnieken ten behoeve van jonge mensen en heeft hij een initiatief opgericht om jongeren te informeren en onderwijzen door het nieuws in rap vorm te presenteren.

Over Yero

Mensenrechtenschendingen in Mauritanië

In Mauritanië worden mensenrechtenverdedigers lastiggevallen en zijn zij onderworpen aan intimidatie, met name zij die werken aan de anti-slavernij problematiek.[1] De politieke situatie is momenteel zeer gespannen. In 2016 werd er een politieke dialoog gehouden, maar de oppositie en de burgermaatschappij werden uitgesloten van deelname. De huidige president wordt ervan verdacht te zinnen op een derde, onconstitutioneel mandaat. De algemene mensenrechtensituatie is zorgwekkend, met name voor vrouwen en LHBTI’ers. Ernstige discriminatie en grote socio-economische ongelijkheden bestaan tussen de witte Arabische minderheid en de zwarte bevolking. Anti-slavernij bewegingen worden geconfronteerd met ernstige onderdrukking, met voor mensenrechtenverdedigers consequenties die uiteenlopen van gevangenschap tot de dood.

Bedreigingen

Yero is vele malen geconfronteerd geweest met bedreigingen wegens zijn houding en acties waarmee hij mensenrechten in Mauritanië verdedigt. Op een dag, toen hij terugkwam van het platteland na een conferentie over rap en verzet en een concert dat hij gespeeld had, werd hij gestopt door de politie en meedogenloos aangevallen, beledigd en vernederd en beschuldigd van het lid zijn van anti-slavernij bewegingen. Dit dwong Yero om een tijdje van de radar te verdwijnen.

[1] https://www.frontlinedefenders.org/en/location/mauritania

Gerelateerd nieuws