Mensenrechtenverdediger

Yamen

Shelter CityMaastrichtThemaMensenrechtenschendingenLandGaza

Yamen is een mensenrechtenverdediger uit Gaza. Hij is de hoofdverantwoordelijke van een team van veldwerkers die belast zijn  met het toezicht houden op en documenteren van schendingen van internationaal humanitair recht en internationale mensenrechten in de regio. De organisatie waar Yamen voor werkt biedt ook juridische bijstand en advies aan slachtoffers en potentiële slachtoffers; door middel van rechtszaken in het bezette gebied, Israël en in het buitenland. Daarnaast onderhoudt het nauwe relaties met mensenrechtennetwerken, coalities en werkgroepen op lokaal en internationaal niveau, in samenwerking met VN-agentschappen en -mechanismen, ngo’s en mensenrechtenorganisaties.

Over Yamen

Mensenrechtenschendingen in Gaza

De situatie in de Gazastrook is sinds 2007 onstuimig en de beperkingen van Israël op de bewegingsvrijheid en uitgaande goederen hebben de rechten van de burgerbevolking ernstig aangetast. Het isolement van Gaza heeft zijn economie vernietigd en de bevolking is verarmd, werkloos en zonder toegang tot basisgezondheidszorg en elektriciteit. Sinds de ‘Great March of Return’ van de Palestijnen op 30 maart 2018 hebben Israëlische troepen meer dan 100 demonstranten in Gaza gedood en duizenden met levende munitie verwond.

Bedreigingen

Yamen’s organisatie is het slachtoffer geworden van voortdurende intimidatie en bedreigingen na de samenwerking met een internationaal gerechtshof in de nasleep van de militaire operatie “Operation Protective Edge 2014” in Israël, waarbij meer dan tweeduizend Palestijnen dood waren. Laster volgde in de vorm van verdachte e-mails, Facebook-berichten, telefoontjes naar personeel en donoren die valse beschuldigingen over de integriteit van de organisatie doorgeven. Yamen staat onder druk en werkt dag en nacht.

In de media

Changemaker story: Yamen, documenting history for a righteous future (by Justice and Peace Netherlands)

Yamen during a lecture in Maastricht.

 

Yamen during the Physical Security session during the Security Training Week in The Hague. [October 2018].

Gerelateerd nieuws