Mensenrechtenverdediger

Wanjiku

Shelter CityUtrechtThemaInheemse rechtenThemaLandrechtenLandKenia

Wanjiku is een mensenrechtenverdediger uit Kenia. Ze houdt ze zich in haar werk vooral bezig met gemeenschapsrecht en de rechten van inheemse volken met betrekking tot natuurlijke bronnen, met name bossen. Ze werkt voor  grassroots organisatie die zich sterkt maakt voor de inheemse rechten van meer dan 3000 gemeenschapsleden. Daarnaast schenkt ze aandacht aan de criminalisering van mensenrechtenverdedigers. Recentelijk heeft ze advocacy campagnes geleid tegen illegale houtkap rondom Mount Kenya. Haar organisatie benadrukte hierbij de betrokkenheid van politici in deze illegale activiteiten. Wanjiku is ook lid van een coalitie van activisten en organisaties wiens werk zich focust op versterking van de capaciteiten van mensenrechtenverdedigers in de regio.

 

Mensenrechtenschendingen in Kenia

In Kenia blijven mensenrechtenverdedigers onderworpen aan bedreigingen, arbitraire arrestaties en dodelijk geweld, wat zorgt voor een zeer zware werkomgeving voor hen. Er is momenteel geen beleid of juridisch kader dat mensenrechtenverdedigers zou kunnen beschermen. Sterker nog, de criminalisering van mensenrechtenverdedigers wordt op het moment gebruikt om hun werk de kop in te drukken, zoals ook bij Wanjiku het geval is geweest. Grondgebied en winningsindustrie zijn ontzettend gevoelige onderwerpen in Kenia, aangezien er enorme geldbedragen op het spel staan. De belangen van machtige belanghebbenden staan vaak haaks op de belangen van de lokale bevolking en mensenrechtenverdedigers die zich aan de zijde van inheemse gemeenschappen scharen zijn bijzonder blootgesteld aan elke vorm van intimidatie en mishandeling.

Over Wanjiku

Bedreigingen

Als mensenrechtenverdediger is Wanjiku geconfronteerd geweest met veel bedreigingen. Er hangt haar vervolging boven het hoofd omdat ze beschouwd wordt als het onwrikbare brein achter de actie tegen illegale houtkap rondom Mount Kenya. In 2015 is ze aangevallen, ontvoerd en gedetineerd voor 2 dagen, wat ervoor zorgde dat ze stopte met haar mensenrechtenwerk. Terwijl ze hierna haar werk dapper heeft hervat, lijdt ze nog steeds onder de trauma’s.