Mensenrechtenverdediger

Vincent

Shelter CityMaastrichtThemaLHBTILandKenia

Vincent is een mensenrechtenverdediger uit Kenia die zich voor LHBTI-rechten inzet. Vincent werkt momenteel als programmabeleidsmaker en als belangenbehartiger voor PEMA Kenia, een LHBTI-organisatie die zich inzet voor sociale inclusiviteit en mensenrechtenbescherming van gender en seksuele minderheden. PEMA houdt zich bezig met toegang tot de gezondheidszorg en sociale- en economische empowerment, ze eisen inclusiviteit en institutionele capaciteit en belangenbehartiging. Als belangenbehartiger en programmabeleidsmaker stelt hij vast, prioriteert hij en analyseert hij zaken die LHBTI-mensen dagelijks beïnvloeden. Hij behandelt ook de uitvoering van beleidsmaatregelen op allerlei niveaus (gemeenschap, provincie en nationaal). In de loop van zijn werk heeft Vincent interviews gedaan in de media, onderzoek uitgevoerd, gemeenschappen gemobiliseerd, leden van gemeenschappen gesensibiliseerd en heeft hij ingegrepen bij politiearrestaties. PEMA Kenia werkt met verschillende organisaties zoals COC Nederland, Hivos en de Open Society Foundation.

Over Vincent

Mensenrechtenovertredingen in Kenia

Kenia staat op een tweesprong. Aan de ene kant zijn LHBTI-organisaties meer zichtbaar geworden en worden ze vaker erkend door overheidsinstellingen. Aan de andere kant zijn er rondom LHBTI toenemende spanningen aan het ontstaan binnen de overheid en in het publieke domein. Volgens het door GALCK uitgebrachte rapport. De LHBTI-gemeenschap wordt direct geconfronteerd met gewelddadigheid, sociale stigmatisatie, uitsluiting, onontdekte psychische problemen en armoede [1]. Dit komt voort uit een groeiend aantal zaken dat werd gemeld bij representatieve organisaties waarbij LBQ-vrouwen en transgenders te maken kregen met geweld en mensenrechtenovertredingen. De juridische omgeving van Kenia wordt gekenmerkt door het strafwetboek dat “geslachtsverkeer die ingaat tegen de natuurlijke orde” criminaliseert. Het is algemeen bekend dat hier anale geslachtsgemeenschap tussen mannen mee wordt bedoeld. De LHBTI-beweging is inmiddels via een rechtszaak gestart om de bepaling uit het strafwetboek te halen [2].

[1] http://www.icop.or.ke/wp-content/uploads/2016/10/Research-on-the-lived-experiences-of-LBQ-women-in-Kenya.pdf

[2] https://af.reuters.com/article/topNews/idAFKCN1QB0P7-OZATP

Bedreiging en intimidatie

Vincents collega’s, leden uit zijn gemeenschap en hijzelf zijn al met een grote verscheidenheid aan mensenrechtenovertredingen in aanraking gekomen. Vincent wordt lastiggevallen door de politie, zijn kerk, leden uit zijn gemeenschap en door familieleden. De bedreigingen gaan van het hacken van zijn e-mail tot uitzetting en online smaad. Hij wordt ook willekeurig gearrestateerd en vals beschuldigd van het rondhangen met kwade bijbedoelingen.

Gerelateerd nieuws