Mensenrechtenverdediger

Tony

Shelter CityDen HaagThemaToegang tot rechtLandKameroen

Tony is een mensenrechtenverdediger uit Kameroen. Hij is de oprichter van een organisatie die informatie verstrekt aan mensen die te maken hebben met uiteenlopende problemen aangaande wetten en juridische procedures. Samen met zijn collega’s verwelkomt en ondersteunt hij slachtoffers van mensenrechtenschendingen en ondersteunt hij hen in hun juridische, administratieve en sociale voortgang. De organisatie helpt de slachtoffers met het schrijven en indienen van aanklachten en vergezelt hen naar hoorzittingen. De organisatie heeft als doel deze mensen te informeren over de procedures en hen te helpen om hun rechten te handhaven, een civiele partij te worden en compensatie te krijgen.

 

Mensenrechtenschendingen in Kameroen

In Kameroen worden mensenrechtenverdedigers geconfronteerd met obstakels die te wijten zijn aan een algeheel vijandige omgeving. Met name worden ze geconfronteerd met fysieke en psychologische agressie, arrestaties, arbitraire detentie, oneerlijke processen, strafrechtelijke vervolging op basis van verzonnen feiten, administratieve obstakels, openbare laster, belemmeringen van de bewegingsvrijheid en de uitoefening van onrechtmatige druk en controles. De strijd van de overheid tegen de terroristengroepering Boko Haram heeft ook zijn tol geëist van fundamentele vrijheden, en heeft geresulteerd in beperkingen van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering.

Over Tony

Bedreigingen

Sinds 1990 is Tony op administratief en juridisch gebied continu lastiggevallen. Hij is het slachtoffer geweest van afpersing, computer diefstal, fysieke aanvallen, intimidatie, wraakacties, afrekening en arbitraire arrestaties. In veel gevallen wordt bewijs tegen hem simpelweg verzonnen om hem het zwijgen op te leggen, omdat zijn werk – waarbij hij kwetsbare bevolkingsgroepen die slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen in bescherming neemt- de mensen in machtsposities blootstelt.