Mensenrechtenverdediger

Svitlana

Shelter CityMiddelburgThemaActivistLandOekraïne

Svitlana documenteert oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de zone van het gewapende conflict in Oost-Oekraïne en de Krim. De bevindingen over deze schendingen van het internationaal humanitair recht presenteert ze aan Europese beleidsmakers. Een recent resultaat van haar werk is een inzending van 300 gedocumenteerde gevallen met bewijs van oorlogsmisdaden aan het Internationaal Strafhof. Verder werkt Svitlana ook als veiligheidstrainer voor activisten in het maatschappelijk middenveld en mensenrechtenverdedigers in Oekraïne en Georgië.

 

Foto: Daniella van Bergen

Over Svitlana

Ze geeft voorlichting op nationaal niveau in samenwerking met het bureau van de procureur-generaal, het parlement van Oekraïne en de veiligheidsdienst. En ze neemt als medewerker van een Europese NGO deel aan projecten die gericht zijn op de versterking van de capaciteit van mensenrechten advocaten in Azerbeidzjan.

Het geweld en de mensenrechtenschendingen in Oost-Oekraïne escaleerden in het conflict met de Russische betrokkenheid, waardoor het werk van Svitlana van cruciaal belang is. Op de Krim was er een beperking van het recht op de vrijheid van meningsuiting, vergadering en vereniging. Pro-Oekraïense activisten werden het doelwit van paramilitairen en werden vervolgd door de de-facto autoriteiten. Door het documenteren van mensenrechtenschendingen wordt Svitlana geconfronteerd met de mogelijkheid om te worden lastiggevallen, gegijzeld, gemarteld of willekeurig te worden gearresteerd.