Mensenrechtenverdediger

Samuel

Shelter CityUtrechtThemaLHBTLandUganda

‘I do not want gay rights! I want my human rights to be respected.’

Samuel is een LGBTI-activist. Hij is de directeur van een non-profit LGBTI-organisatie die zich richt op empowerment van de LGBTI-community in en rond Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Met zijn organisatie streeft hij naar een inclusieve samenleving, waarin ook LGBTI-jongeren worden gewaardeerd en kansen krijgen om zich te ontwikkelen.

Over Samuel

Uganda is een sterk homofoob land, waar homoseksualiteit strafbaar is. LGBTI-personen worden geconfronteerd met intimidatie, discriminatie, bedreigingen en fysiek geweld. Samuel is, door zijn werk en omdat hij openlijk gay is, meerdere malen bedreigd en aangevallen. Ondanks de gevaren zet hij zich in voor de ‘gay community’, door te informeren over nationale en internationale mensenrechten en door het aanbieden van training in het opkomen voor je rechten. Dit is vooral belangrijk wanneer LGBTI-jongeren gearresteerd worden, of geconfronteerd worden met geweld.

Ook geeft de organisatie informatie over hiv/aids en andere soa’s en hoe jongeren deze ziektes kunnen voorkomen en zichzelf en anderen kunnen beschermen. Tot slot houden ze zich ook bezig met het trainen van management- en leiderschapsvaardigheden, om de LGBTI-community op lange termijn verder te helpen. Met gelijkgestemde organisaties zetten ze zich in voor een inclusieve maatschappij, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Foto's