Mensenrechtenverdediger

Rose

Shelter CityZwolleThemaGender gerelateerd geweldThemaKinderrechtenThemaVrouwenrechtenLandKenia

Rose is een mensenrechtenverdediger uit Kenia die zich richt op vrouwen- en kinderrechten en seksueel en gender gerelateerd geweld. Ze leidt een netwerk dat zich bezighoudt met het redden van meisjes die te maken krijgen met vroege huwelijken en genitale verminking van vrouwen. Rose en haar collega’s spannen zich om de jonge meisjes in het onderwijs te houden. Voordien werkte ze 11 jaar als gezondheidswerker in de gemeenschap en verleende ze medische diensten aan jonge meisjes. Na de nadelige gezondheidseffecten van schadelijke culturele gewoonten te hebben gemaakt besloot Rose om zich activistisch op te stellen.

Over Rose

Mensenrechtenschendingen in Kenia

In de Keniaanse wet die vrouwelijke genitale verminking verbied, wordt de operatie en eventuele stigmatisering rond slachtoffers strafbaar gesteld. De wet wordt echter niet altijd in acht genomen door ambtenaren die bang zijn om steun vanuit de gemeenschap te verliezen. Op Op dit moment zijn naar schatting 23% van de meisjes vóór hun 18e verjaardag getrouwd in Kenia. De prevalentie van vrouwelijke genitale verminking bij vrouwen in de leeftijd van 15-49 jaar is 21%. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze praktijk verworpen wegens schending van de volgende mensenrechten: het recht op gezondheid, veiligheid en fysieke integriteit, het recht om vrij te zijn van marteling en wrede, onmenselijke of vernederende behandeling, en vaak het recht op leven.

Bedreigingen

Rose komt uit een pastorale gemeenschap waar dergelijke patriarchale traditionele culturele praktijken veelvuldig voorkomen. Naast vervolging als het gevolg van haar mensenrechtenwerk, is  Rose volledig verbannen van haar gemeenschap en van familieleden.

In de media

What a fantastic event at The Lighthouse – De Haagse Hogeschool! Rose spoke about her work as a human rights defender…

Geplaatst door Shelter City Network – For Human Rights Defenders op Donderdag 6 december 2018