Mensenrechtenverdediger

Richard

Shelter CityMaastrichtThemaRepressieLandBurundi

Richard is een mensenrechtenverdediger en jurist uit Burundi. Hij werkt voor een civil society organisatie als juridisch observeerder in gevangenissen en zet zich in voor de aanpak van marteling en mishandeling en schendingen van mensenrechten. Richard was de rechterhand van de vooraanstaande Burundese activist Pierre Claver Mbonimpa, een tegenstander van het voornemen van president Pierre Nkurunziza om voor een derde termijn aan te blijven als president. Na de arrestatie van Mbonimpa leidde Richard de strijd voor zijn vrijlating en zijn juridische verdediging. Dit bracht Richard in zodanige problemen (hij werd bijvoorbeeld zelf voor een paar dagen vastgehouden), dat Shelter City een goede oplossing bood.


Foto: Anette Brolenius

 

Over Richard

 

Het verblijf van Richard in Maastricht viel samen met de uitbarsting van de huidige politieke crisis in Burundi die begon toen President Pierre Nkurunziza in april 2015 verklaarde zijn voornemen uit te voeren voor een derde mandaat, in strijd met de grondwet. Burgers gingen de straat op, maar demonstraties werden uiteen geslagen door de politie en het leger. Dit werd internationaal veroordeeld door alle grote internationale organisaties. Na een mislukte coup in mei, werden tegenstanders van het regime doelwit van bedreiging en geweld. In totaal werden een paar honderd mensen gedood. Ook nu nog is Burundi politiek instabiel en zijn tegenstanders van de huidige regering in gevaar, als gevolg van de strenge repressie.

Tijdens zijn verblijf zette Richard zich actief in voor het verhogen van het internationale bewustzijn van de mensenrechtenschendingen in Burundi. Hij deelde zijn analyse van de situatie met de Europese Unie, met ministeries en vele niet-gouvernementele actoren.

Richard volgde Engelse les en gaf lezingen op universiteiten en middelbare scholen over de situatie in Burundi. En hij volgde trainingen voor het verbeteren van zijn veiligheid.

Foto's