Mensenrechtenverdediger

Osman

Shelter CityUtrechtThemaMensenrechtenschendingenLandSomalië

Osman houdt zich al vele jaren bezig met verschillende mensenrechtenkwesties in Somalië. Hij werkt als directeur voor een mensenrechtenorganisatie en als programmacoördinator bij een mensenrechtennetwerk. Het mensenrechtenwerk van Osman heeft betrekking op het onderzoeken en vastleggen van mensenrechtenschendingen, het monitoren en rapporteren van speciale zaken die te maken hebben met mensenrechten, de belangenbehartiging van kwetsbare groepen (zoals vrouwen, gehandicapten en kinderen), het mogelijk maken van mensenrechteneducatie en democratische duurzaamheid. Osman werkt ook aan strategieën ter verbetering van bepaalde vaardigheden zoals leren, samenwerken, communicatie, plannen en organiseren.

 

Somalië heeft te kampen met terrorisme en georganiseerde misdaad. Georganiseerde misdaden nemen toe in heel Somalië en voornamelijk in Mogadishu. De terroristische groepering Al-Shabaab ziet iedereen die werkt aan democratische veranderingen of ontwikkelingen van de maatschappij van Somalië als potentieel doelwit. Voor veel mensenrechtenverdedigers zorgen de angst voor aanvallen en misdaad ervoor dat zij niet meer in staat zijn om hun leven op een normale manier te leiden. Mensenrechtenverdedigers hebben te maken met bedreigingen en intimidaties. Sommige mensenrechtenverdedigers zijn na een aanval om het leven gekomen, ontvoerd of hebben het land verlaten als vluchtelingen.

Over Osman

Osman verricht zijn werk onder moeilijke omstandigheden en heeft te maken met telefonische bedreigingen en intimidaties door een onbekende militante groepering. Daarnaast zijn kantoor aangevallen door een onbekende militante groepering waarna ze belangrijke documenten in beslag namen. Voor zijn verblijf in Nederland moest Osman elke twee à drie maanden verhuizen om zichzelf te beschermen.

“Bringing some peace into my life has been priceless, and I truly appreciate this golden opportunity”.

(Experiences of a Human Rights Defenders from Somalia)

 

Gerelateerd nieuws