Mensenrechtenverdediger

Olivier

Shelter CityDen HaagThemaAdvocaatLandD.R. Congo

Olivier is een Congolese advocaat en mensenrechtenverdediger. Hij is de uitvoerend secretaris van een organisatie waarvan de voornaamste doelstellingen zijn de bescherming van de mensenrechten, de bevordering van goed bestuur en de bescherming van het milieu. Olivier werkt aan verschillende projecten zoals het ondersteunen van de Pygmy bij  deelname aan het lokale bestuur, het verlenen van juridische bijstand voor slachtoffers van seksueel geweld, het verstrekken van gerechtelijke en juridische bijstand aan slachtoffers van martelingen, willekeurige arrestatie en detentie. Daarnaast richt hij zich op de vrijheid van meningsuiting, bewustmakingscampagnes voor de bevordering van de fundamentele rechten en de democratische vrijheden, gerechtelijke en juridische bijstand voor weduwen, wezen en arme slachtoffers. Tot slot doet hij onderzoek naar landrechten in Noord-Kivu.

Over Olivier

De spanningen stijgen voortdurend in de Democratische Republiek Congo. De overheid probeert ieder kritisch geluid tegen te werken met bedreigingen, geweld en willekeurige arrestaties. Ook Olivier wordt hier aan blootgesteld door zijn werk als mensenrechtenverdediger. In Oost-Congo blijven tientallen gewapende groepen actief. Veel van deze groepen zijn verantwoordelijk voor tal van oorlogsmisdaden waarvoor slechts weinigen verantwoordelijk voor worden gehouden. Ook soldaten van het Congolese leger zijn verantwoordelijk geweest voor geweld tegen de burgerbevolking, die zij juist horen te beschermen.

Olivier heeft in maart 2015 juridische bijstand verleend aan een burgerbeweging die na demonstraties tegen de regering willekeurig werden gearresteerd. Op 17 maart 2015 werd Olivier gearresteerd door agenten, gemarteld en geslagen. Na een kort verblijf in het ziekenhuis en uit angst voor verdere bedreigingen is Olivier naar een nieuwe plaats verhuisd in de Democratische Republiek Congo. Daarna kwam hij naar Nederland om deel te nemen aan het Shelter City programma. Gedurende zijn verblijf in Nederland heeft Olivier de kans om op kracht te komen en zijn werk voort te zetten in een veilige omgeving. Tijdens zijn verblijf kan hij zijn verhaal delen met als doel om ambtenaren, ngo’s en het Nederlandse publiek te informeren over de uitdagingen waar hij als mensenrechtenverdediger mee te maken heeft in de Democratische Republiek Congo. Hij zal training ontvangen om zijn vaardigheden, die cruciaal zijn om effectief als mensenrechtenverdediger te werken, verder te ontwikkelen. Ook zal zijn professionele netwerk worden vergroot door hem in contact te brengen met juridische organisaties.

Gerelateerd nieuws