Mensenrechtenverdediger

Nkosie

Shelter CityUtrechtThemaActivistLandZimbabwe

Nkosie is een mensenrechtenverdediger en democratie activist uit een klein mijnstadje, Kwekwe, in Zimbabwe. Hij verbleef in 2015 als Shelter City gast in Utrecht.

In 2010 richtte hij een community organisatie voor jongeren in de politiek op. De organisatie werkt met mensenrechtenactivisten en jongeren die ernaar streven om politieke leiders te worden vanuit verschillende politieke opvattingen. Nkosie richtte ook een mensenrechtenverdedigers Academy op waar hij grassroots mensenrechtenverdedigers opleidt en traint om hun werk te kunnen doen in afgelegen gebieden. Tot nu toe trainde hij 80 mensenrechtenverdedigers.

Over Nkosie

Nkosie besloot zijn leven te wijden aan mensenrechten toen hij zich realiseerde dat jonge mensen uit zijn gemeenschap door politici gemanipuleerd en aangezet werden om grove mensenrechtenschendingen te plegen. Voor zijn verblijf in Shelter City Utrecht, kwam Nkosie in de problemen met de autoriteiten, hij werd geobserveerd en gearresteerd, ontving doodsbedreigingen en werd in elkaar geslagen. Hij moest vluchten uit zijn woonplaats en verborg zich voor langere tijd.

“My advice to the next Shelter City Utrecht candidate is: don’t rest, work HARD!!”

“The saddest tragedy of Africa is its betrayal by its own leaders. Africa it’s high time we stop blaming the West for our own mistakes.”

In Utrecht ontmoette Nkosie vertegenwoordigers uit de politiek academische wereld en ngo’s. Hij volgde en gaf trainingen en genoot van de rust en vrijheid in Nederland.  En hij schreef in Utrecht zijn derde boek: “The Rise of Grace Mugabe-The Fall of Grace Mugabe (Truth telling book about Africa’s First Female Dictator)”. Zijn tweede boek, “Robert Mugabe from freedom fighter to the people’s enemy”, werd al snel een bestseller in Zimbabwe.

Na 15 jaar oorlog werd Zimbabwe in 1980 officieel onafhankelijk. Robert Mugabe, een anti-koloniale held, was eerst hoofd van de regering om in 1987 president te worden. Geleidelijk ontwikkelde hij een dictatoriaal regime dat verantwoordelijk is voor talrijke schendingen van de mensenrechten. Een nieuwe grondwet, die in maart 2013 werd goedgekeurd, resulteerde niet in de verbetering van de mensenrechten situatie, vooral omdat de heersende ZANU-PF partij nalaat de rechtsbepalingen te implementeren. Onder het mom van wetten als de Public Order and Security Act (POSA) uit 2002, gebruiken de veiligheidstroepen, die de regerende partij steunen, geweld tegen leden en aanhangers van de oppositie en maatschappelijke organisaties.

Foto's