Mensenrechtenverdediger

Nagham

Shelter CityGroningenThemaJournalistLandGaza

Nagham is een mensenrechtenverdediger en journalist uit Gaza. Ze houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelingen van trainingen en het werken met journalisten uit Gaza om zo hun veiligheid en weerbaarheid te vergroten. Daarnaast werkt ze voor verschillende organisatie die zich richten op mediavrijheid in de Westelijke Jordaanoever. Voor deze organisaties maakt Nagham maandelijkse en jaarlijkse rapportages over mensenrechtenschendingen die tegen journalisten worden gepleegd.

 

Persvrijheid in Gaza wordt beperkt door de Palestijnse Autoriteiten en het Israëlische Defensieleger. Een wet uit 1995 legt beperkt de verspreiding van materialen waarin Palestijnse ambtenaren worden bekritiseerd omdat dit de ‘nationale eenheid’ zou ondermijnen. Dit heeft als gevolg dat de rechten van journalisten die werken op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van expressie en vrijheid van vereniging veelal worden geschonden. Journalisten hebben te maken met politieke druk, geweld en censuur.

Over Nagham

Door middel van haar werk beoogt Nagham om journalisten veiliger te laten werken in gevaarlijke omstandigheden en ze te wijzen op hun rechten. Hierdoor kunnen journalisten zich beter weren tegen schendingen van hun rechten. Als het gevolg van bedreigingen heeft Nagham gedurende een belangrijke periode haar werk niet kunnen uitvoeren.

“I can’t always talk to my parents about the things I do. They would worry. But I’m a journalist! I can’t stand aside.”

(Dagblad van het Noorden, interview 28 December 2016)

Links

https://www.youtube.com/watch?v=lcAQyLODAUU&index=1&list=PL6451B7B0972016E3 (Documentaire Sleepless in Gaza and Jerusalem uit 2010. In deze documentaire spreken Jonge vrouwen, waaronder Nagham, over hun dagelijks leven aan beide kanten van de grens)

http://www.dvhn.nl/extra/%E2%80%98Ik-waste-de-geur-van-bloed-uit-mijn-kleren%E2%80%99-21880176.html

Gerelateerd nieuws