Mensenrechtenverdediger

Musa

Shelter CityMaastrichtThemaActivistLandPalestina

Musa is een ervaren mensenrechtenactivist uit de bezette Palestijnse gebieden. Tijdens het hoogtepunt van de tweede intifada vijftien jaar geleden, begon hij als veldwerker bij een mensenrechtenorganisatie. Hierbij documenteerde hij mensenrechtenschendingen in de Westelijke Jordaanoever. Het voornaamste doel van zijn werk is het beschermen van mensenrechten en het eisen van verantwoording voor schendingen hiervan.

Musa’s nieuwste project omhelst het onderzoeken en documenteren van de slachtoffers in de recente golf van geweld in de Westelijke Jordaanoever. Hier zijn sinds oktober 2015 meer dan honderd Palestijnen omgekomen waarvan velen in demonstraties tegen de bezetting. Musa ontmoet families om hun getuigenissen op te nemen en informatie te verzamelen om zo de misstanden, gepleegd door de Israëlische veiligheidstroepen, te documenteren.

 

Foto: Daniella van Bergen

Over Musa

De Israëlische aanwezigheid in de bezette Palestijnse gebieden heeft geleid tot toenemende spanningen, geweld en mensenrechtenschendingen tegen de burgerbevolking. De ervaringen en verhalen van burgers uit deze gebieden blijven voor een belangrijk deel onbekend in de internationale arena. De organisatie van Musa bevordert het respect voor – en zorgt voor de bescherming van – de universele normen van de mensenrechten van burgers uit de bezette Palestijnse gebieden. Het gaat om de bevordering van gelijke rechten voor alle Israëli’s en Palestijnen en respect voor beide groepen door de Israëlische en Palestijnse autoriteiten. Het onderzoek en de documentatie worden gebruikt om publiek en beleidsmakers voor te lichten om zo een cultuur in Israël te creëren waar mensenrechten worden gerespecteerd.

Vanwege zijn werk wordt Musa geconfronteerd met pesterijen, geweld en willekeurige arrestaties. Hij is vaak kort aangehouden door soldaten bij checkpoints en zijn camera is meerdere malen vernield of afgenomen door zowel kolonisten als soldaten. Daarnaast is hij drie keer geraakt door een schot als gevolg van zijn werk.

Foto's