Mensenrechtenverdediger

Mary

Shelter CityNijmegenThemaLHBTILandZimbabwe

Mary is een Mensenrechtenverdediger uit Zimbabwe en houdt zich bezig met kwesties rond LHBT-rechten. Ze is medeoprichter en directeur van ‘Rise Above Women’s Association’ (RAWO). De organisatie, die 54 leden heeft, ontstond in 2016 uit Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ) om speciale aandacht te geven aan queer vrouwen en transmannen binnen de LHBT-beweging. Hun taken omvatten het verzamelen van informatie op bijeenkomsten die zijn georganiseerd rond het thema seksuele gezondheid, het organiseren van ‘wellness circles’ gericht op de LHBT-gemeenschap en het netwerken met andere organisaties binnen en buiten Zimbabwe.

Over Mary

Mensenrechten in Zimbabwe

Zimbabwe staat onderaan de lijst van landen wat betreft de acceptatie van LHBT-mensen.[1] In 2006 is een wijziging aangebracht in de strafwet in Zimbabwe waarin nu staat dat handelingen die “door een redelijk persoon als aanstootgevende handeling wordt gezien” nu als een illegale handeling of sodomie worden beschouwd.[2] Dit zou betrekking kunnen hebben op twee LHBT-personen die aan het knuffelen of kussen zijn. Zimbabwaanse MRV’s bewegen zich in een homofoob land en worden continu aangevallen. Ze worden op zwarte lijsten gezet, krijgen te maken met geweld, segregatie of worden willekeurig gearresteerd. In januari 2018 zei de nieuwe president van Zimbabwe dat het niet zijn taak is om verandering te forceren omtrent LGBTI-kwesties in het land.[3]

[1] https://www.voanews.com/a/zimbabwe-gay-rights-lgbt/3673999.html

[2] https://www.loc.gov/law/help/criminal-laws-on-homosexuality/homosexuality-laws-in-african-nations.pdf

[3] http://www.pinknews.co.uk/2018/01/25/zimbabwes-new-president-its-not-my-duty-to-press-for-change-on-lgbt-issues/

Bedreiging en intimidatie

In de twintig jaar dat ze op het gebied van mensenrechten werkt heeft Mary te maken gehad met allerlei vormen van intimidatie zoals belediging, lichamelijk geweld, pesterijen, achtervolging, ze is niet meer welkom op bepaalde plekken en haar huis staat onder toezicht.

Gerelateerd nieuws