Mensenrechtenverdediger

Mariam

Shelter CityNijmegenThemaLHBTILandGeorgia

Mariam is een mensenrechtenverdediger uit Georgië en zet zich in voor LHBTI-rechten. Mariam heeft bij ngo’s als mediavoorlichter gewerkt en was daarnaast inhoudelijk verantwoordelijk voor het materiaal dat verscheen op een van de grootse LHBTI-websites in Georgië. Momenteel is Mariam werkzaam voor een organisatie waar ze verantwoordelijk is voor de communicatie van de organisatie. Ze werkt aan de ontwikkeling van een communicatiestrategie, het promoten van belangenbehartigingscampagnes en het creëren van online materiaal ten behoeve van de bewustwording van vrouwenrechten en LHBTI-rechten in Georgië. Daarnaast is Mariam betrokken bij een project dat zich inzet in de strijd tegen discriminatie en haatmisdrijven die worden gepleegd vanwege iemand zijn of haar seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Ze houdt zich daarnaast bezig met de online rapportage over slachtoffers van haatmisdrijven in Georgië.

 

Mensenrechtenschendingen in Georgië

Voor leden van de LHBTI-gemeenschap is het leven in Georgië niet eenvoudig. Onlangs zijn een aantal verdachten vrijgesproken nadat ze geweld en in sommige gevallen misdrijven hadden gepleegd tegen personen uit de LHBTI-gemeenschap. Discriminatie gebaseerd op seksuele oriëntatie speelt nog steeds grote rol in de Georgische gemeenschap aangezien het merendeel van de bevolking de LHBTI-gemeenschap niet wilt accepteren. Uit een enquête die in 2013 in de Georgische hoofdstad Tbilisi werd afgenomen maakt de omvang van de intolerantie ten opzichte van de LHBTI-gemeenschap in Georgië pijnlijk duidelijk. De enquête concludeerde dat de helft van de inwoners van Tbilisi van mening zijn dat de rechten van seksuele minderheden nooit in acht hoeven worden genomen. De LHBTI-gemeenschap staat niet alleen in de publieke sfeer, maar ook in de private sfeer, als gevolg van familieleden en kennissen, onder druk. Desondanks blijft de meest vijandige groep de orthodoxe kerk, die een zekere bescherming geniet ondanks dat het leden van de LHBTI-gemeenschap discrimineert en intimideert.

Over Mariam

Bedreigingen

Mariam is het slachtoffer geworden van intimidatie en geweld vanwege haar werk als verdediger van de LHBTI-rechten en haar eigen seksuele oriëntatie. Ze moest vluchten uit haar ouderlijk huis waarin ze werd bedreigd door haar broer en moeder die Mariam dwongen om te stoppen met haar werk. Door haar werk als mensenrechtenverdediger en haar toenemende populariteit heeft Mariam meer publieke aandacht gekregen maar is ze ook vaker het slachtoffer van intimidatie door homofobe groeperingen en bekende Georgiërs, zowel op straat als op social media.

Gerelateerd nieuws