Mensenrechtenverdediger

Maria

Shelter CityDen HaagThemaMensenrechtenadvocaatLandRusland

Maria is een mensenrechtenadvocaat uit Rusland. Ze is programmamanager bij een Mensenrechten Resource Centrum, dat zij in 2008 met collega’s heeft opgericht. De organisatie geeft juridische ondersteuning aan Russische NGO’s, trainingen over mensenrechtenwetgeving aan advocaten, doet publiekscampagnes en heeft een hotline opgericht die advies geeft aan de Russische burgers over het oprichten en onderhouden van NGO’s. Maria verblijft in 2017 drie maanden in Den Haag, waar ze de eerste deelnemer is van het Shelter City Fellowship programma voor mensenrechtenverdedigers bij het T.M.C. Asser Instituut, een onderzoeks- en kenniscentrum op het gebied van internationaal en Europees recht.

Over Maria

In december 2014 wees de Russische regering de organisatie van Maria aan als ”foreign agent”. Om juridische problemen en financiële sancties te vermijden, besloten Maria en haar collega’s het kantoor in Rusland te sluiten en een kantoor in Litouwen te openen. Daarnaast leidt Maria een Georgisch-Russisch NGO Forum, dat mensenrechtenverdedigers uit beide landen samen brengt. ze stichtte een educatie- en onderzoekscentrum en ze coördineert een club voor advocaten van NGO’s. Toen deze organisatie in 2016 ook aangeduid werd als “foreign agent”, leidde dit tot een strafzaak tegen Maria.

Buitenlandse agenten wet

Sinds de goedkeuring van de zogenaamde buitenlandse agenten wet in 2012 hebben de Russische autoriteiten er gebruik van gemaakt om kritische NGO’s te beperken in hun werkzaamheden. Als Russische NGO’s worden aangewezen als ”buitenlandse agenten” wordt voorkomen dat ze hun werk vrij kunnen doen en riskeren ze hoge boetes en sluiting. Leiders van deze NGO’s riskeren een boete of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar. De autoriteiten beweren dat deze ”buitenlandse agenten” de veiligheids-, defensie- of grondwettelijke orde van Rusland ondermijnen. Overheidsagenten van de Federal Security Service (FSB) houden de NGO’s nauwlettend in de gaten en bedreigen de NGO-medewerkers vaak om hen te intimideren en hen te beletten om hun werk te doen. Meer dan honderd organisaties zagen hun financiering krimpen, hun reputatie werd beschadigd, hun personeel geïntimideerd of hun kantoren gesloten onder de ”foreign agents” wet.

Gerelateerd nieuws