Mensenrechtenverdediger

Madi

Shelter CityGroningenThemaActivistLandGambia

Madi heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van media en ontwikkelingswerk in Gambia. Hij heeft voor verschillende publieke en maatschappelijke organisaties gewerkt op een groot scala mensenrechtenkwesties. Daarnaast is hij de coördinator van een mensenrechtenorganisatie die op vrijwillige basis juridische ondersteuning biedt en zo barrières voor rechtstoegang voor de burgers probeert te verminderen. Naast het beschermen en promoten van de rechten van de mens is Madi als sociaal werker betrokken bij verschillende jeugd en vrouwenrechtenorganisaties.

Over Madi

Gambia wordt gekenmerkt door een gebrek aan respect voor de rechtstaat en rechtsmisbruik door de staat. Iedere vorm van oppositie wordt onderdrukt. Mensenrechtenverdedigers lopen een bijzonder risico om het slachtoffer te worden van willekeurige arrestaties, marteling, gedwongen verdwijningen en gerichte moorden. Misstanden worden ook vaak gepleegd door paramilitaire groeperingen en leden van de Gambiaanse politie. Een cultuur van overtredingen en straffeloosheid heerst. De spanningen worden verergerd door de slechte economische situatie, de armoede en de hoge mate van corruptie.

Als een toonaangevende stem voor de mensenrechten in Gambia, stond Madi op de radar van de autoriteiten. Hij werd onder toezicht geplaatst. Zo werden zijn telefoongesprekken afgeluisterd en vonden er huiszoekingen plaats. Gedurende een lange tijd werden ook de activiteiten van de organisaties waar hij werkzaam is onder de loep genomen. Madi’s naam stond daarnaast hoog op de lijst van de Gambiaanse inlichtingendiensten. Tijdens zijn verblijf in Groningen wil Madi in contact komen met organisaties, instituties en personen die zich in Nederland inzetten voor de rechten van de mens. Daarnaast wil hij werken aan advocacy en zijn communicatieve vaardigheden versterken.

Het verhogen van het bewustzijn over de situatie in zijn land is ook een hoge prioriteit, omdat de zorgelijke situatie onbekend bij het internationale publiek blijft. Shelter City zal voor hem een unieke gelegenheid zijn om zich tijdelijk terug te trekken uit de Gambia, om te reflecteren en nieuwe energie op te doen.

In de media