Mensenrechtenverdediger

Madeeha

Shelter CityTilburgThemaJournalistLandSoedan

Madeeha werkt sinds 1985 als journalist in Soedan. Ze werkt voor een organisatie die zich focust op het promoten van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Haar werk richt zich op vrouwenrechten, mensenrechten en goed bestuur. Ze zet zich ook in voor de capaciteitsversterking van journalisten in de grote media instellingen in Soedan. Daarnaast werkt ze aan het opzetten van samenwerkingen tussen professionele journalisten en lokale verslaggevers. Op die manier kunnen de lokale verslaggevers direct informatie over de problemen in hun omgeving doorgeven aan de professionele journalisten.

Over Madeeha

Mensenrechtenschendingen in Soedan

Door de aanhoudende oorlogen in Darfur, Zuid-Kordofan en de Blauwe Nijl is de politieke situatie in Soedan zeer onstabiel. De veiligheidsdiensten beperken de media voortdurend door journalisten gevangen te nemen, te vervolgen en hun werk te dwarsbomen. Ook nemen ze edities van kranten en zowel onafhankelijke als pro-regeringsbladen in beslag wanneer ze artikelen publiceren die als te gevoelig worden beschouwd.

Bedreigingen

Vanwege haar mensenrechtenwerk is Madeeha sinds 2012 meermaals aangeklaagd door de Soedanese veiligheids- en inlichtingendiensten en moest zij regelmatig voor de rechter verschijnen.