Mensenrechtenverdediger

Lucia

Shelter CityDen HaagThemaGedwongen verdwijningenLandMexico

Lucia is een mensenrechtenverdediger uit Mexico. Ze werpt licht op gedwongen verdwijningen in Mexico. Dit doet ze onder andere door de nalatigheid van de autoriteiten om verdwijningszaken te onderzoeken te benadrukken. Daarnaast ondersteunt ze de families van de slachtoffers. Ze heeft een organisatie opgericht die een bijdrage levert aan het brengen van gerechtigheid voor de vermiste personen en hun gezinnen. De non-profit organisatie is actief op zoek naar clandestiene graven aangezien de autoriteiten dit nalaten. Samen met 100 verwanten van verdwenen personen heeft de organisatie het grootste clandestiene graf van de afgelopen zes jaar ontdekt.

Over Lucia

Mensenrechtenschendingen in Mexico

Sinds 2006 zijn meer dan 26.000 mensen als verdwenen opgegeven en is de betrokkenheid van overheidsdiensten bij deze verdwijningen goed gedocumenteerd. Ondanks dat Mexico heeft het  Internationaal Verdrag inzake de bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijning heeft ondertekend blijft straffeloosheid de norm. De personen die zich inzetten tegen gedwongen verdwijningen en de nalatigheid van de autoriteiten verrichten hun werk niet zonder risico’s. In april 2017 keurde de Senaat een wetsvoorstel tegen gedwongen verdwijningen goed, maar dit wetsvoorstel wacht nog steeds op goedkeuring van de Kamer van Afgevaardigden.

Bedreigingen

De afgelopen jaren zijn Lucia en haar collega’s het slachtoffer geworden van bedreigingen en intimidaties als gevolg van hun werk. In het verleden werden verschillende van haar collega’s direct het slachtoffer van aanvallen.

In de media

Gerelateerd nieuws