Mensenrechtenverdediger

Louisa

Shelter CityGroningenThemaVrouwenrechtenLandNigeria

Louisa is de uitvoerend directeur van een organisatie die vrede en veiligheid voor Afrikaanse vrouwen bevordert door middel van onderwijs over sociale rechtvaardigheid, onderzoek en beleidsbe├»nvloeding en interventieprogramma’s voor slachtoffers en nabestaanden. Louisa biedt ondersteuning, counseling, juridische hulp en doorverwijzingen voor medische zorg en onderdak en de laatste jaren heeft ze haar aandacht ook gericht op het stimuleren van de rol van vrouwen in de politiek.

Over Louisa

Mensenrechtenschendingen in Nigeria

Veel van de nationale wetgeving in Nigeria draait nog steeds om traditionele, patriarchale praktijken die vrouwen rechtstreeks discrimineren. Dit komt met name voor in de Nigeriaanse erfrecht, waardoor veel weduwen en hun kinderen opeens dakloos en arm zijn, terwijl het echtelijke huis wordt verdeeld onder mannelijke familieleden. Een dergelijke praktijk is in strijd met de verplichtingen van Nigeria krachtens het internationale recht om niet te discrimineren op basis van geslacht.

Bedreigingen

Als gevolg van haar werk heeft Louisa ontelbare bedreigingen ontvangen van degenen die haar werk beschouwen als een inbreuk op het huwelijk. Aangezien ze openlijk schadelijke praktijken aan de kaak te stelt, zoals vrouwelijke genitale verminking en weduwe-erfenis wordt ze ook in haar werk gedwarsboomd. Haar pogingen om de participatie van vrouwen in de politiek te vergroten, worden ook gezien als een ongewenste inmenging en kregen een vlaag van haatboodschappen. Haar internetaccounts zijn verschillende keren gehackt en ze wordt bedreigd in haar dagelijks leven omdat ze vrouwen leert vragen te stellen over hun cultuur.

In de media

Lezing op het Internationaal Instituut van Sociale Studies (ISS Den Haag) [oktober 2018].

An important show of support from the Dutch city of Groningen to human rights defenders! Louisa, Executive Director of…

Geplaatst door Shelter City Network – For Human Rights Defenders op Maandag 7 januari 2019

 

Louisa, de Security Training Week in Den Haag (ondersteund door de National Endowment for Democracy). [oktober 2018]

Bijzonder bezoek maandag bij de #Vrouwenopvang in #Groningen, vanuit het Shelter City project van Gemeente Groningen….

Geplaatst door Het Kopland op Woensdag 10 oktober 2018

 

Gerelateerd nieuws