Mensenrechtenverdediger

Lorenzo

Shelter CityAmsterdamThemaLHBTILandJamaica

Lorenzo’s werk heeft als focus het behartigen van de belangen van de rechten van de LHBTI-gemeenschap en het documenteren van mensenrechtenschendingen van leden uit de LHBTI-gemeenschap. Hij heeft eerder gewerkt aan de bescherming van de rechten van de meest kwetsbare groepen in Jamaica, waaronder de daklozen, hiv-patiënten en personen met een geestelijke stoornis. Door zijn werk als mensenrechtenverdediger die zich inzet voor LHBT-rechten is Lorenzo voortdurend het slachtoffer van bedreigingen en intimidaties.

 

Mensenrechtensituatie in Jamaica

Jamaica is een van de meest homofobe landen in de wereld. Een ieder die publiekelijk bekend maakt dat hij of zij homoseksueel is en een homoseksuele relatie heeft wordt behandeld als een crimineel. In Jamaica bestaan er geen regelgeving ter bescherming van LHBTI’ers.

 

Het is voor LHBTI’ers in Jamaica niet gemakkelijk om vrij en veilig te leven. Veelal hebben de leden uit de LHBTI-gemeenschap te maken met vervolgingen, bedreigingen, haatmisdrijven en een negatief sociaal stigma. Jonge LHBTI’ers hebben daarnaast een grote kans om dakloos te worden als gevolg van de druk die door de lokale gemeenschap op de familie van de LHBTI’er wordt uitgeoefend.

Over Lorenzo

Lorenzo heeft samengewerkt met een netwerk van nationale en internationale organisaties om steun te verkrijgen voor LHBTI-rechten en om veilige plekken te creëren voor LHBTI’ers waar zij hun identiteit, individualiteit en uniciteit kunnen vieren.

Door zijn bekendheid als mensenrechtenverdediger in Jamaica moest Lorenzo noodgedwongen vluchten van drie gemeenschappen omdat de bedreigingen levensbedreigend waren. Hij was echter niet in staat om bij de politie aangifte te doen van de bedreigingen omdat de politie zijn werk afkeurt.

“Gays should be burned, mutilated. They don’t deserve to live. They must be shot and destroyed. (Jamaican Dancehall artist Sizzla)”

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws