Mensenrechtenverdediger

Lookkaté

ThemaBurger- & Politieke rechtenLandThailand

Lookkaté is een mensenrechtenverdediger uit Thailand. Ze zet zich in voor de bevordering van de burgerrechten en politieke rechten van het Thaise volk. Ze werkt als coördinator voor een organisatie die streeft naar een verbetering van het democratische klimaat van Thailand. Ze monitoren en melden inbreuken op de democratie en creëren een sociale beweging met jongeren en netwerkgroepen over het hele land. Door middel van campagne probeert ze mensen bewust te maken over de situatie en de uitwisseling van informatie te verbeteren op regionaal en mondiaal niveau. Lookkaté is momenteel ook een masterstudent.

Over Lookkaté

Mensenrechtenschendingen in Thailand

De staatsgreep van 2014 in Thailand zette een spiraal van mensenrechtenschendingen in gang. De vrijheid van meningsuiting is ernstig beperkt en vreedzame openbare bijeenkomsten zijn verbannen, wat heeft geleid tot honderden willekeurige arrestaties.[1] Militaire rechtbanken worden herhaaldelijk gebruikt om burgers te veroordelen, met name politieke dissidenten. De militaire regering heeft wetten geïmplementeerd om de acties van mensen te controleren, onder de noemer van nationale en koninklijke veiligheid. [2]

Bedreigingen

Lookkaté is slachtoffer geworden van de repressieve regering. Ze werd tijdens een vreedzaam protest lastig gevallen door officieren en werd door de staatsambtenaren meerdere malen vast gehouden, zonder een correct juridisch proces. Ze mocht haar advocaten niet ontmoeten om de rechtszaak te bestrijden en heeft intimidatie ondervonden. Ze is tot drie keer toe vervolgd in rechtszaken door staatsambtenaren. De voortdurende intimidatie van de repressieve regering is een enorme stressfactor voor Lookkaté.

[1] https://www.hrw.org/asia/thailand

[2] https://www.amnesty.org/en/countries/asia-and-the-pacific/thailand/report-thailand/

Gerelateerd nieuws