Mensenrechtenverdediger

Lenin

Shelter CityTilburgThemaKinderrechtenLandNepal

Lenin is een mensenrechtenverdediger uit Nepal die werkt als voorzitter voor de Discharged People’s Liberation Army Nepal (D-PLAN) en leidt een nieuw opgerichte organisatie genaamd Peace Envisioners. Bij D-Plan Leidt Lenin de Discharged People’s Liberation Army Struggle Committee. Samen met zijn collega’s wil hij zorgen voor een eerlijke behandeling van ontslagen kindsoldaten en wil hij dat het label “ongekwalificeerd” verwijderd wordt welke op deze ontslagen kindsoldaten geplakt werd tijdens het ondervragingsproces. Ze eisen verder dat deze kindsoldaten, die nu volwassen zijn, worden gerehabiliteerd door middel van financiële steun en een waardige erkenning van hun hulp bij de bevrijding van mensen tijdens de oorlog. Lenin is zelf ook een voormalig kindsoldaat. Hij werd op twaalfjarige leeftijd gerekruteerd door de Maoist People’s Liberation Army om in de opstand mee te vechten. Hij heeft zeven jaar voor hen gediend tot ze een vredesovereenkomst tekenden met de regering in 2006. Op dit moment is Lenin ook betrokken bij het krijgen van gerechtigheid voor zijn lotgenoten en lobbyt hij voor sociale rechtvaardigheid en bewustwording in het achterland van de westelijke regio Terai en de oostelijke heuvels. Bovendien nodigt Lenin voormalige kindsoldaten en andere kwetsbare jongeren uit om hun verhaal te delen, te voetballen, te zingen en een moment te nemen om op adem te komen.

Over Lenin

Mensenrechtenovertredingen in Nepal

Meer dan 2973 minderjarigen werden tijdens de Nepalese burgeroorlog gedwongen gerekruteerd. Twintig jaar later worden ze nog steeds uitgesloten uit het systeem van overgangsrechtspraak van Nepal [1]. Doordat ze tijdens hun jeugd alleen maar hebben gevochten zijn veel voormalige kindsoldaten niet naar school geweest en kunnen zij hierdoor nu geen werk vinden. Daarbij worden ze vaak door de gemeenschap gestigmatiseerd. Ondanks de afkondiging van de grondwet in 2015 en de belangrijke mensenrechtenverkiezingen in 2017 is het de overheid nog gelukt om kwesties van grove mensenrechtenschendingen te behandelen en slagen ze er niet in om de veiligheid te waarborgen [2].

[1] https://trialinternational.org/latest-post/nepal-former-child-soldiers-shunned-from-transitional-justice-process/

[2] https://www.hrw.org/asia/nepal#

Bedreiging en intimidatie

Door zijn mensenrechtenwerk is Lenin afgelopen jaren regelmatig bedreigd, aangevallen en vervolgd. De regering heeft al enkele keren geprobeerd zijn mond te snoeren en hij werd vals beschuldigd. Het kantoor van D-PLAN en zijn huis hebben te maken gehad met vandalisme en hun computers zijn gestolen. In 2012 werd hij ontvoerd en in 2013 werd hij onder valse beschuldiging gearresteerd omdat hij betrokken zou zijn bij het illegaal opereren bij het omleiden van telefoontjes [call bypass] waardoor hij jaren achter de tralies verdween. In augustus 2018 mocht Lenin niet naar Bangkok vliegen voor een conferentie over jeugd in conflictgebieden. Lenin heeft sinds zijn reisverbod een aanklacht tegen de overheid, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Dienst Vreemdelingenzaken en een aantal andere overheidsdiensten ingediend. Sinds deze aanklacht wordt hij continu bedreigd via telefoon, e-mail en sociale media.

 

Gerelateerd nieuws