Mensenrechtenverdediger

Karen

Shelter CityAmsterdamThemaAdvocaatLandHonduras

Karen werkt als mensenrechtenadvocaat in Honduras. Bij de organisatie waar ze werkzaam is houdt ze zich bezig met advocacy in Honduras. Daarnaast houdt ze zich bezig met stedelijk en seksueel geweld. Ze werkt momenteel aan het eerste protocol voor de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in Honduras. Daarnaast werkt Karen samen met jonge feministen, richt ze zich op seksuele en reproductieve rechten en zet ze zich in voor de decriminalisering van abortus. Karen verricht daarnaast onderzoek naar onderwerpen zoals vrouwenmoorden en gedwongen verdwijningen van vrouwen. Tevens heeft Karen juridisch verleend aan de familieleden van de vrouwelijke slachtoffers.

 

De positie van (mensenrechten)advocaten in Honduras

Nergens ter wereld worden zoveel advocaten vermoord als in Honduras. De National Human Rights Commission heeft 89 doden gedocumenteerd die tussen 2010 en maart 2015 door gerichte moorden om het leven zijn gekomen. Veel advocaten zijn geïntimideerd of aangevallen. Sinds de staatsgreep in 2009 nemen de mensenrechtenschendingen in Honduras in hoog tempo toe. In een klimaat waarin de rechtsstaat steeds zwakker wordt zijn al veel mensenrechtenverdedigers het slachtoffer geworden van gewelddadige aanvallen.

Over Karen

Bedreigingen

Vanwege haar werk als mensenrechtenverdediger in Honduras is Karen met de dood bedreigd, geïntimideerd en geslagen door de politie. Veel van haar collega’s zijn vermoord en Karen en de kans om op ieder moment te worden gearresteerd is voor haar een dagelijkse realiteit. Ondanks deze harde realiteit blijft Karen zich inzetten voor risicogroepen in Honduras.

Gerelateerd nieuws