Mensenrechtenverdediger

Justus

Shelter CityAmsterdamThemaMensenrechtenadvocaatLandNigeria

Justus is een mensenrechtenverdediger uit Nigeria en is werkzaam als uitvoerend directeur van de International Human Rights and Equity Defense Foundation (I-REF). Justus, die ook mensenrechtenadvocaat is, richt zich op verschillende onderwerpen. Door het verstrekken van gratis juridische diensten en advies aan de bevolking probeert zijn organisatie de toegang van de bevolking tot de rechtspraak en de publieke aansprakelijkheid te verbeteren. Justus werkt aan de thema’s openbare veiligheid en beveiliging via directe interventie voor slachtoffers en families van politiegeweld,. Hierbij gaat speciale aandacht uit naar misstanden gepleegd door de politie. Daarnaast  traint zijn organisatie haar medewerkers en vrijwilligers om hun capaciteiten op te bouwen en te versterken.

Over Justus

Mensenrechtenschendingen in Nigeria

In Nigeria is een groot deel van de bevolking haar vertrouwen in de politie verloren. De politie heeft een slecht werkethos, voert onwettige acties uit en heeft geen respect voor mensenrechten.[1] De bevolking lijdt onder gedwongen verdwijningen, martelingen, uitbuiting en buitenrechtelijke executies. De daders worden niet veroordeeld.[2] Families van de slachtoffers zijn vaak niet in staat om een proces aan te spannen, omdat zij niet de middelen hebben om een advocaat of de rechtskosten te betalen.

 

Bedreigingen

Aangezien Justus voor zijn werk contact heeft met de politie en andere veiligheidsdiensten om martelingen, afpersing, onwettige arrestaties en andere mensenrechtenschendingen te stoppen, beschouwen de politie en veiligheidsdiensten zijn werk als een bedreiging. Daarom is Justus het slachtoffer van bedreigingen en aanvallen van de politie.

[1] https://www.omicsonline.org/open-access/law-enforcement-in-nigeria-by-the-police-force-and-the-travails-of-ruleof-law-2169-0170-1000204.pdf

[2] https://www.amnestyusa.org/countries/nigeria/