Mensenrechtenverdediger

Judith

Shelter CityMaastrichtThemaLHBTILandNigeria

Judith is een jonge vrouwenrechtenverdediger die opkomt voor de rechten van de LGBT-gemeenschap in Nigeria. Ze is programmamedewerker en paralegal bij een organisatie die zich focust op het promoten van de rechten en het welzijn van vrouwen uit seksuele minderheidsgroepen in Nigeria. Haar werkzaamheden houden onder andere in het ontwikkelen van de relatie tussen leden van de lesbische en biseksuele gemeenschap en het bevorderen van vreedzame verhoudingen met mensen die niet onder deze gemeenschap vallen. Daarnaast houdt ze toezicht op de paralegals en is ze er zelf ook een, waarbij ze gratis juridische hulpverlening verstrekt, psychosociale ondersteuning biedt en begeleiding geeft aan de LGBT-gemeenschap. Het is de enige lesbisch-georiënteerde Nigeriaanse organisatie die participeert in de tweejaarlijkse sessies van de African Commission for Human Rights in Banjul, waar ze de aandacht vestigt op de problemen waar de LGBTI-gemeenschap mee geconfronteerd wordt. Voor een report dat vorig jaar gepubliceerd werd door Human Rights Watch deelde Judith haar persoonlijke en professionele ervaringen over de impact van de “Same-Sex Marriage Prohibition Act” op het leven van LGBT mensen in Nigeria.

 

Over Judith

Mensenrechtenschendingen in Nigeria

Lesbische, homo-, bi- en transseksuele mensen worden geconfronteerd met ongeëvenaarde juridische en sociale obstakels in Nigeria. LGBT rechten worden niet erkend en er is geen juridische bescherming tegen discriminatie. Maar weinig LGTB Nigerianen zijn open over hun seksuele geaardheid, en zij die dat wel zijn worden vaak geconfronteerd met geweld en bedreigingen. Seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn illegaal in Nigeria: de “Same-Sex Marriage Prohibition Act” criminaliseert elke vorm van seksualiteit tussen hetzelfde geslacht in het hele land. Volgens de wet staat voor seksuele activiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht tot 14 jaar gevangenisstraf. In de Noordelijke staten die de Sharia wet hebben doorgevoerd worden relaties tussen mensen van gelijk geslacht gestraft met dood door steniging. Deze wetten en schendingen van mensenrechten zijn wereldwijd bekritiseerd door zowel lokale maatschappelijke organisaties als de internationale gemeenschap.

Bedreigingen

Door het werk dat ze doet en de constante druk die ze ervaart is Judith mentaal en fysiek uitgeput. Sinds ze een LGBT-activist werd is ze lastiggevallen en geconfronteerd met bedreigingen, verbaal geweld, marginalisering en dubbele stigmatisering voor het zijn van een vrouw en het hebben van een seksuele voorkeur die in strijd is met de maatschappelijke normen. Recentelijk heeft ze ook afwijzingen en bedreigingen ondervonden van haar eigen familie, nadat ze haar verloving met haar partner aankondigde.