Mensenrechtenverdediger

Janak

Shelter CityMiddelburgThemaRechten van slachtoffersLandNepal

Janak is een mensenrechtenverdediger uit Nepal. Hij is de oprichter en voorzitter van een organisatie die zich richt op de rechten van slachtoffers in Nepal. Met zijn werk beoogt hij slachtoffers uit alle categorieën te helpen met het vinden van hun stem, hen te verzekeren van bescherming onder nationaal en internationaal mensenrecht en humanitair recht, het tot stand brengen van co-existentie en verzoening binnen de maatschappij en te strijden tegen onrechtvaardigheid en de cultuur van straffeloosheid. Zijn organisatie heeft petities ingediend bij overheidsinstellingen en staat aan het voorfront van advocacy, campagne voeren, lobbyen en ‘human rights capacity building’ projecten. De organisatie onderhoudt nauwe relaties met zowel “Local Peace Committies” en andere belanghebbenden op wijkniveau als met het “Ministry of Peace and Reconstruction” en andere belanghebbenden bij overgangsrechtspraak, in samenhang met de internationale gemeenschap. Hij houdt zich bezig met verdedigen en lobbyen om overgangsrechtspraakmechanismen meer slachtoffer-centraal te maken.

 

Over Janak

Mensenrechtenschendingen in Nepal

In Nepal worden mensenrechtenverdedigers geconfronteerd met vele dreigingen en obstakels wegens de huidige sociaal-politieke situatie. Zelfs in de post-conflict context  wordt het ‘Nepal Army’ nog altijd beschouwd als het meest machtige veiligheidswezen in het land, en behoudt het significante invloed over de Nepalese overheid. Mensenrechtenverdedigers worden geconfronteerd met ernstige bedreigingen, terwijl de mensenrechtencrisis dagelijks verergert

Bedreigingen

Janak wordt constant geconfronteerd met bedreigingen, intimidatie en druk van de politieke leiders, veiligheidsdiensten en criminele groepen, ten gevolge van een rechtszaak waar hij als een van de slachtoffers bij betrokken was. Dit heeft tevens de aandacht gevestigd op zijn familie en buren, die ook zijn ondervraagd over zijn activisme.

Gerelateerd nieuws