Mensenrechtenverdediger

Jama

Shelter CityZwolleThemaJournalistLandPuntland

Jama werkt al tien jaar als journalist en mensenrechtenverdediger Puntland, een gebied met betwiste autonome status in het noordoosten van Somalië. Hij werkt momenteel als directeur van de regio Puntland voor een buitenlands tv-kanaal. Daarnaast produceert en presenteert hij zijn eigen populaire tv-show. De tv-show behandelt onderwerpen zoals politieke aansprakelijkheid, gender en mensenrechten. Onlangs heeft Jama zich gericht op de exploitatie van kinderen door Al-Shabaab en de politieke vertegenwoordiging van vrouwen tijdens de verkiezingen. Daarnaast heeft hij gerapporteerd over een beruchte verkrachtingszaak, wat uiteindelijk heeft geleid tot de veroordeling van vijf verdachten. Jama is ook lid van een media vereniging. In de loop van zijn carrière heeft hij gewerkt voor diverse lokale en internationale media-kanalen en heeft zich met name gericht op politiek en mensenrechtenkwesties.

Over Jama

Mensenrechtenschendingen in Puntland en Somalië

Somalië heeft te kampen met terrorisme en georganiseerde misdaad. Georganiseerde misdaden nemen toe in heel Somalië en voornamelijk in Mogadishu. De terroristische groepering Al-Shabaab ziet iedereen die werkt aan democratische veranderingen of ontwikkelingen van de maatschappij van Somalië als potentieel doelwit.[1] Al-Shabaab heeft honderden strijders naar Puntland verplaatst. Deze strijders zorgen voor een onveiligheid in de grote steden. Voor veel mensenrechtenverdedigers zorgen de angst voor aanvallen en misdaad ervoor dat zij niet meer in staat zijn om hun leven op een normale manier te leiden.[2] Mensenrechtenverdedigers hebben te maken met bedreigingen en intimidaties. Sommige mensenrechtenverdedigers zijn na een aanval om het leven gekomen, ontvoerd of hebben het land verlaten als vluchtelingen.

Bedreigingen

Nadat een interview van Jama met de minister van Informatie van Puntland werd uitgezonden over corruptie, rechtvaardigheid en politiek, werd Jama gearresteerd en voor elf dagen gevangen genomen. In 2016 werd Jama bedreigd en geïntimideerd door Al-Shabaab nadat hij naar voren had gebracht hoe de terroristische groep kansarme kinderen exploiteert. Als journalist die zich inzet voor secularisme, mediarechten, democratie en vrouwen- en kinderen rechten gaat hij tegen het gedachte goed van Al-Shabaab in.

[1] https://www.amnesty.org/en/countries/africa/somalia/report-somalia/

[2] https://www.hrw.org/world-report/2016/country-chapters/somalia

 

Gerelateerd nieuws