Mensenrechtenverdediger

Irwin

Shelter CityMaastrichtThemaLHBTILandBurundi

Irwin zet zich in voor de rechten van LHBTI en sekswerkers en sociale ontwikkeling in Afrika, zowel op lokaal als regionaal niveau. Als lid van de adviesraad van de 2016 Mandela Washington Fellowship, vertegenwoordigde hij de meer dan tweehonderd leden van het genootschap uit Oost- en Centraal- Afrika. In 2016 schreef Irwin mee aan het boek Walking the Tightrope: Poetry and Prose by LGBTQ writers form Africa. Het boek probeert individuen en organisaties die homoseksualiteit immoreel vinden, uit te dagen. Dankzij de notering van het boek op de eerste lijst van fiveFilms4Freedom 2016 (van de British Council), kreeg zijn werk en profiel als LHBTI mensenrechtenverdediger meer zichtbaarheid.

Over Irwin

In 2009 stelde de overheid in Burundi homoseksualiteit strafbaar. Artikel 567 van de strafwet maakt het mogelijk mensen die de wet overtreden te veroordelen tot twee jaar gevangenschap. Sinds president Pierre Nkurunziza in april 2015 zijn controversiële derde term aankondigde, is de veiligheidssituatie in Burundi verslechterd en zijn politiek geweld en mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag. In oktober 2017 trok Burundi zich terug uit het Internationaal Strafhof, als eerste land ooit. De meest invloedrijke mensenrechtenorganisaties zijn door de regeringspartij verboden en straffeloosheid is wijdverspreid in het land. Het merendeel van de mensenrechtenverdedigers verblijft in ballingschap. [1]

Bedreigingen

Irwin en zijn organisatie staan vanwege hun werk onder constante druk en krijgen te maken met bedreigingen, intimidatie. LHBTI’ers in Burundi hebben vaak te maken met publieke haat. Momenteel is de politie bezig met een onderzoek naar ‘homoseksuele netwerken’ in het land, verwijzend naar LHBTI-organisaties en uitgesproken activisten. Deze situatie leidde tot het tijdelijk sluiten van kantoren en activisten die zich niet meer in het openbaar durven te laten zien uit angst voor arrestatie en geweld.

[1] https://www.hrw.org/world-report/2018/country-chapters/burundi

In de media

Gerelateerd nieuws