Mensenrechtenverdediger

Irina

Shelter CityUtrechtThemaAdvocaatLandRusland

Irina is advocaat en mensenrechtenverdediger sinds de jaren ’90. Zij is hoofd van een NGO die zich richt op mensenrechten educatie en op mensenrechtenverdedigers. Verder heeft Irina jarenlange ervaring door deel te nemen aan veel diverse projecten opgezet door mensenrechteninstellingen.

 

Foto: Daniella van Bergen

Over Irina

De situatie voor mensenrechtenactivisten en NGO’s in Rusland is niet gemakkelijk. Het land scoort slecht als het gaat om de naleving van het recht op de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. Als gevolg van de ‘’Foreign Agent’’ wet, gewijzigd door het parlement in juni 2015, zijn verschillende NGO’s in het noordwesten van Rusland aangeduid als ‘’buitenlandse agent’’ en moesten hierdoor hun activiteiten stoppen. Volgens deze wet kan het Ministerie van Justitie namelijk elke groep die buitenlandse financiering ontvangt registreren als ‘’buitenlandse agent’’, dat een zeer negatieve connotatie heeft in post-Sovjet-Rusland.

 

De meeste mensenrechtenactivisten in Rusland geven aan slachtoffer te zijn van onderdrukking en bedreiging. Irina werd geconfronteerd met vervolging wegens haar actieve werk als mensenrechtenverdediger en als lid van een commissie die de situatie van mensenrechten in gevangenissen in haar regio bewaakt. Vertegenwoordigers van het gevangenis systeem zijn verschillende administratieve procedures tegen haar gestart. Daarnaast is Irina lastiggevallen, fysiek aangevallen en ontving zij een paar boetes voor haar werk als mensenrechtenverdediger. Zij en haar familie zijn geïntimideerd om haar kritische stem tot zwijgen te brengen.