Mensenrechtenverdediger

Ileana

Shelter CityUtrechtThemaJournalistLandNicaragua

Ileana is een freelance journalist uit Nicaragua en publiceert voor verschillende media. Gedurende de laatste twintig jaar heeft ze zich vrijwillig ingezet voor verschillende initiatieven en organisaties ter verdediging van de rechten van vrouwen, kinderen, inheemse volkeren en Afro-afstammelingen. Ze behoort toe aan een groep onafhankelijke journalisten die sociale mobilisatie, belangenbehartiging en campagnes promoten ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting, respect voor de rechten van de vrouw, geweldloosheid, territoriale wetgeving van inheemse volkeren waaronder afro-afstammelingen.

Over Ileana

Mensenrechtenschendingen in Nicaragua

De regering van president Daniel Ortega is begonnen met hardhandig optreden tegen de vrije pers en activisten in Nicaragua. Verschillende journalisten worden sinds april 2018 geïntimideerd, aangevallen of willekeurig gearresteerd door de politie en gewapende pro-regeringsgroepen.[1] Honderden mensen zijn sinds 18 april 2018 in Nicaragua gedood en gewond geraakt in wat een populaire opstand is geworden tegen de president  Daniel Ortega, en zijn regering.[2]

Bedreigingen

Sinds 2007 heeft Ileana te maken gehad met bedreigingen, die vooral ontstonden na publicaties in nationale media. In april 2018 vond een mars plaats in een stad in Nicaragua, die eindigde met een politie-aanval waarbij de collega en vriend van Ileana werd vermoord. Ze communiceerde de tragedie op verschillende manieren via nationale en internationale media en identificeerde de politie als de hoofdverdachte voor de moord op de journalist, waarna Ileana een groot aantal bedreigingen ontving.

In de media