Mensenrechtenverdediger

Guleid

Shelter CityMaastrichtThemaActivistLandSomaliland

Guleid is praktiserend advocaat en daarnaast oprichter en hoofd van een onafhankelijke toezichthoudende mensenrechtenorganisatie in Somaliland. De organisatie richt zich op vele mensenrechten, zoals willekeurige detenties, seksueel – en gender gerelateerd geweld, vrijheid van meningsuiting, discriminatie, doodstraf, proces rechten, straffeloosheid van de politie, rechten van minderheden, corruptie en politieke rechten. Recent was Guleid betrokken bij een campagne voor een moratorium op de doodstraf.

Over Guleid

Na jaren van oorlog verklaarde Somaliland zich in 1991 eenzijdig onafhankelijk van de Federale Republiek Somalië. Hoewel Somaliland vergeleken met Somalië een bepaalde mate van stabiliteit heeft, domineren clan structuren het bestuur en is het bekritiseren van de autoriteiten niet altijd zonder represailles. Demonstraties worden soms onderdrukt, zoals tijdens een vreedzame demonstratie in Gabiley in september en in de rechtbanken grijpen ambtenaren vaak in om zaken te beïnvloeden. Onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Somaliland krijgen regelmatig te maken met obstructie of ontmanteling door overheden en individuen en journalisten worden nog steeds willekeurig gearresteerd en gedetineerd, vaak onder beschuldiging van terrorisme.

Nadat hij de executie van zes mensen door de regering had veroordeeld, werd Guleid in 2015 voor 19 dagen vastgehouden zonder vorm van proces. Dankzij druk van de internationale gemeenschap werd hij vrijgelaten. Door propaganda door de overheid werd hij daarna bedreigd door religieuze groeperingen.

Guleid is ervan overtuigd dat het nodig is om Somaliland te verbinden met de buitenwereld. Tijdens zijn verblijf in Maastricht heeft hij vele mensen en organisaties ontmoet om zijn netwerk te verbreden en te vertellen over de situatie in Somaliland. Omdat hij in een gevaarlijke omgeving werkt, volgde hij trainingen op het gebied van fysieke en digitale beveiliging.

Foto: Anette Brolenius

In de media

Artikel in Observant Online – “Somaliland’s constitution is beautiful, but mostly theoretical”

Gerelateerd nieuws