Mensenrechtenverdediger

Eveline

Shelter CityDen HaagThemaActivistLandD.R. Congo

Eveline is een mensenrechtenverdediger uit het oosten van Congo. Ze heeft lange tijd als jongerencoach gewerkt en heeft zich voornamelijk sterk gemaakt voor projecten met de lokale bevolking rondom thema’s als gender gelijkheid en huiselijke geweld. Eveline heeft onlangs haar eigen organisatie opgezet, die zich richt op de bewustwording van good governance en corruptie, sensibilisering van vrouwen over hun rol in een democratische samenleving en op educatie van de bevolking over gender gelijkheid. Daarnaast heeft ze een radioshow gepresenteerd om het vreedzaam samenleven tussen verschillende etnische groepen in de regio te promoten.

Over Eveline

Omdat Eveline corruptie, gender geweld en discriminatie probeert tegen te gaan, is ze bekend bij lokale militaire groepen die om de macht vechten in de regio. In het oosten van Congo behoren gewelddadige aanvallen op de bevolking door lokale militaire groepen tot de dagelijkse praktijk. De woekerende corruptie in het land houdt een politieke en militaire elite in stand, die zelf comfortabel leeft. Die gevestigde belangen, maar ook de diep gewortelde patriarchale normen zorgen ervoor dat verandering in het land ongewenst is.

Mensenrechtenverdedigers werken in een zeer gevaarlijke omgeving; ze kunnen worden aangevallen, meegenomen, gearresteerd of mishandeld. Daarnaast worden vrouwelijke mensenrechtenverdedigers vaak ook nog geconfronteerd met gender gerelateerd geweld. De situatie is in het geheel lastiger voor vrouwen, omdat er traditioneel gezien niet van vrouwen verwacht wordt dat zij zich verzetten tegen de gevestigde orde. Verder zijn administratieve en politieke autoriteiten niet altijd blij met activiteiten die vrouwen een sterkere positie geven, omdat zij vrezen dat dit uiteindelijk tot steun voor hun politieke tegenstanders zal leiden.

Eveline staat al lange tijd onder druk vanwege haar werk als een vrouwelijke mensenrechtenverdediger strijdend voor vrouwenrechten. Ze is meerdere keren meegenomen en ondervraagd door nationale inlichtingen diensten met betrekking tot de activiteiten die ze doet. Eveline kan tijdens haar tijd in Shelter City Den Haag herstellen en op adem komen. Ze gaat hier trainingen volgen, nieuwe energie en inspiratie op doen en ze wil de opgedane kennis mee nemen naar haar organisatie in Congo.

Foto: Anette Brolenius

Gerelateerd nieuws