Mensenrechtenverdediger

Dinah

Shelter CityNijmegenThemaVrouwenrechtenLandKenia

Dinah zet zich met haar werk in voor vrouwenrechten. Een van de projecten waarbij zij aan werkt is het faciliteren van veilige plekken voor kwetsbare meisjes in de sloppenwijken van Nairobi. Het doel van dit project is om jonge vrouwen te mobiliseren en hen deel te laten nemen aan een dialoog over uitlopende onderwerpen met betrekking tot seksuele en reproductieve  gezondheidsrechten, aids/HIV, vroege zwangerschappen en vrouwen in leiderschapsposities. Naast haar inzet voor vrouwenrechten, zette Dinah zich de afgelopen maanden ook in voor politieke participatie en educatie tijdens de verkiezingen.

Over Dinah

Mensenrechtenschendingen in Kenia 

Kenia komt net uit een bewogen verkiezingsproces. Zowel in augustus als in oktober 2017 zijn de verkiezingen gekenmerkt door schendingen van de mensenrechten. Tijdens en na de verkiezingen van 8 augustus gebruikten de Keniaanse politie en veiligheidsdiensten buitensporig geweld tegen tegenstanders van het regime, voornamelijk tegen de leden van de oppositie. Het huidige regime heeft een klimaat gecreëerd waarin het voor het maatschappelijk middenveld lastig is om hun werk te doen. De overheid trad op tegen organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten, zoals de Kenya Human Rights Commission. Met name NGO’s die misstanden van veiligheidsdiensten aan de kaak stellen opereren in een vijandige context en krijgen te maken met restricties. Autoriteiten dreigen bijvoorbeeld deze NGO’s te sluiten.

Bedreigingen

Door het politieke klimaat en de omstandigheden in Kenia, hebben Dinah en haar collega’s te maken met intimidatie, arrestaties en aanvallen. Het merendeel van deze bedreigingen en rechtstreekse aanvallen komt van leden van de overheid.

Gerelateerd nieuws