Mensenrechtenverdediger

Diana

Shelter CityUtrechtThemaGedwongen verdwijningenLandMexico

Diana heeft geholpen bij het opzetten van een organisatie in Mexico die naast maatschappelijke organisaties en families werkt om hun vermiste geliefden op te sporen. Haar werk omvat het zoeken naar mediadistributie, fysieke zoekopdrachten, uitgebreid onderzoek en afstemming met forensische diensten. Haar organisatie biedt workshops, seminars en conferenties om het publiek te informeren over dit fenomeen.

Over Diana

Mensenrechtenschendingen in Mexico

Ontvoeringen en gedwongen verdwijningen zijn wijdverspreid in Mexico, vooral onder vrouwen. Volgens de National Human Rights Commission zijn tussen 2007 en 2016 855 verborgen graven gevonden in Mexico, waarvan slechts ongeveer de helft is geïdentificeerd. Veel Mexicanen zijn buitengewoon ontevreden over de methoden en het tempo waarmee nationale autoriteiten onderzoeken en onderzoeken uitvoeren.

Bedreigingen

In de afgelopen jaren heeft Diana talloze anonieme bedreigingen ontvangen die haar waarschuwen om haar onderzoeksinspanningen te staken. In Mexico worden mensenrechtenverdedigers in het bijzonder steeds meer het doelwit van aanvallers.

In de media

Minidocumentaire mensenrechtenverdediger Diana uit Mexico. Film van Peace Brigades Nederland, partner van Shelter City Utrecht.

 

Foto's
Wien de Smet (Adviseur Internationale Zaken van Gemeente Utrecht); Diana (Shelter City gast Utrecht); Maarten van Ooijen (Wethouder van Utrecht); Inez de Boer (Coördinator van PBI Nederland)