Mensenrechtenverdediger

Diadji

Shelter CityDen HaagThemaLHBTILandSenegal

LHBTI rechtenactivist Diadji verbleef in 2015 in Shelter City Den Haag. In deze periode was hij vrij van bedreigingen, volgde hij trainingen en bouwde hij zijn internationale netwerk uit.

 

In december 2008 werd Diadji gearresteerd en veroordeeld tot 8 jaar in de gevangenis, simpelweg vanwege zijn seksuele geaardheid. Op 20 april 2009 werd hij vrijgelaten dankzij de diplomatieke druk van de Franse regering en internationale organisaties. Maar de intense media-aandacht voor zijn arrestatie, het proces en de detentie maakten hem een ​​publiek figuur met zware gevolgen voor zijn persoonlijke leven en veiligheid.

Over Diadji

Omdat hij door deze gebeurtenis niet langer zijn homoseksualiteit hoefde te verbergen, werd Diadji één van de weinige openlijk homoseksuele leiders in Senegal. Diadji blijft dagelijks vechten in een omgeving die uiterst vijandig staat tegenover homoseksualiteit. Tijdens zijn verblijf in Den Haag volgde hij trainingen om zijn werk veiliger en efficiënter te kunnen doen.

 

 

In Senegal is homoseksualiteit een taboe dat nog steeds sterke en soms gewelddadige reacties genereert. Eén bron van deze intolerantie is de repressie en criminalisering in de wet. Maar ook de politiek en religieuze leiders en de media gebruiken de latente homofobie om meer draagvlak te krijgen. Hierdoor groeit de haat tegen homo’s in Senegal verder. Voor de LGBTI-gemeenschap betekent dit arrestaties en sociale en economische marginalisering, die vaak gepaard gaan met geweld. LGBTI mensen in Senegal zijn gedwongen tot stilte en geheimhouding. Een van de grootste problemen die voortkomen uit marginalisatie is dat 21,8% van de LGBTI gemeenschap in Senegal HIV positief is (tegenover 0,7% in de bevolking in het algemeen).

“In Senegal, zijn er maar weinig mensen die durven op te komen voor de rechten van homoseksuelen. Als ik het zelf niet doe, zal niemand het voor mij doen.”

Ondanks de moeilijkheden gaat Diadji door met zijn werk. Hij zegt: “de situatie in Senegal zal niet verbeteren als alle homoseksuelen het land verlaten. Afrikaanse homo leiders moeten hun eigen strijd leiden, met de hulp van degenen die hen steunen in de hele wereld.” Tijdens zijn verblijf in Nederland heeft Diadji veel presentaties gegeven om Nederlanders bewust te maken van de situatie in Senegal. Hij ontmoette ook veel Nederlandse LGBTI-organisaties. Het belangrijkste voor hem was dat hij normaal over straat kon wandelen zonder angst.

 

Foto's

Gerelateerd nieuws