Mensenrechtenverdediger

Daniel

Shelter CityDen HaagThemaConflictoplossingThemaMilieubeschermingThemaVrouwenrechtenLandD.R. Congo

Daniel is een mensenrechtenverdediger uit de DRC en werkt aan verschillende projecten zoals vrouwenrechten en SGBV, conflictoplossing en milieubescherming. Hij is hoofdonderzoeker bij de organisatie CREDDHO (Centre de Recherche sur l’Environment, le Democracie et les Droits de l’Homme) in Goma, ten noorden van Kivu. In de regio Nyakakoma/Binza is Daniel verantwoordelijk voor de controle op mensenrechtenschendingen en documentatie. Hij verzorgt psychosociale- en rechtshulp voor slachtoffers van SGBV en kinderarbeid en organiseert informatiesessies over mensenrechten en milieubescherming, en natuurbehoud van het Virunga Nationale Park en Meer.

Over Daniel

Mensenrechtenschendingen in de Democratische Republiek Congo

De huidige situatie in de DRC is kwetsbaar door de omstreden verkiezing van Félix Tshisekedi in December 2018, de transparantie hiervan werd door de Katholieke kerk en internationale deskundigen in twijfel getrokken [1]. Noord Kivu in het bijzonder lijdt onder deze onzekerheid, de VN meldt dat het aantal mensenrechtenschendingen in deze provincie alleen, al goed is voor een derde van alle mensenrechtenschendingen in de DRC [2]. Met name burgers lopen groot risico en er is een toename van seksueel geweld zoals verkrachtingen door gewapende groepen die dit als oorlogswapen inzetten en zo hele gemeenschappen schaden [3]. Er is afgelopen jaren aanzienlijke onzekerheid ontstaan in Virunga Park, een UNESCO-werelderfgoed, vanwege olie-exploratie. Er zijn tenminste 164 mensen ontvoerd in 78 losstaande incidenten in Rutshuru, Nyiragongo en Goma, de gebieden rondom het Virunga Park.

[1] https://www.bbc.com/news/world-africa-46507814

[2] https://peacekeeping.un.org/en/un-reports-hundreds-of-human-rights-violations-security-situation-north-kivu-deteriorates

[3] https://www.bbc.com/news/world-africa-46507814

[4] https://www.hrw.org/news/2018/05/15/kidnappings-killings-dr-congos-virunga-national-park

Bedreiging en intimidatie

Daniel wordt regelmatig met de dood bedreigd, willekeurige gearresteerd en geintimideerd via berichten die meestal bij wetshandhavingsinstanties of gewapende groepen vandaan komen. Hij is daarom inmiddels al vijf keer voor een aantal maanden verhuisd. Deze gevallen zijn een tegenreactie op openlijke aanklachten van Daniel tegen exploratie in het Edwardmeer en vanwege de risico’s van de gewapende Mai Mai groep die bekend staat om zijn ontvoeringen in deze regio.

Gerelateerd nieuws