Mensenrechtenverdediger

Christopher

Shelter CityTilburgThemaJournalistLandZuid Soedan

Christopher is hoofdredacteur van een onafhankelijke krant die in alle tien staten van Zuid-Sudan verkrijgbaar is. Hun missie is om lezers in Zuid-Soedan en elders te voorzien van zo nauwkeurig en objectief mogelijke informatie over het handelen of juist nalaten van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. Hiermee wil de krant lezers in staat stellen om weloverwogen beslissingen te nemen.

 

Foto: Daniella van Bergen

Over Christopher

Christopher heeft een aantal onderzoeken gedaan naar corruptie en mensenrechtenschendingen. Vorig jaar vormde hij een team van journalisten die onderzoek deden naar beschuldigingen van corruptie door lege vennootschappen die eigendom zijn van hoge regeringsfunctionarissen en hun naaste omgeving. Als gevolg van het onderzoek werden veel journalisten bedreigd.

“We vragen het ons bij elke publicatie af: Zal het iets veranderen?” (Christopher in AD, 16 – 04 – 2016)

Christopher heeft ook mensenrechtenschendingen als gevolg van nalatigheid van oliemaatschappijen aan de kaak gesteld. Hij was in staat om een ​​directe relatie vast te stellen tussen overheidsbeleid en verergering van de situatie voor bewoners in en rond de olievelden. Hij onderzocht en stelde vast dat er geen effectief afvalwaterbeheer is in de meeste olievelden in Unity en in de Upper Nile Staten. De meeste gemeenschappen hebben daardoor gevolgen ondervonden van het drinken van onveilig water, en dit heeft geresulteerd in een acute stijging van het aantal miskramen, kinderen geboren met misvormingen en andere gezondheidsproblemen en complicaties. Sindsdien hebben hoge ambtenaren binnen het Petroleum Ministerie gedreigd Christopher te arresteren voor de inmenging in nationale veiligheidsvraagstukken. Christopher’s onderzoeksjournalistiek bracht hem onder de aandacht van de autoriteiten en in september 2015 moest hij vluchten uit Juba en Zuid-Sudan omdat hij daar niet meer veilig was.

3 mei Dag van de Persvrijheid

Op 3 mei werd Christopher twee keer geïnterviewd over zijn werk. ’s Middags interviewde journalist Eric Smits hem bij de presentatie van het Boek Blad voor de mond – Persvrijheid wereldwijd (Bij Justice and Peace in het Nutshuis in Den Haag). ’s Avonds werd hij geïnterviewd door journalist Michel Maas tijdens het Festival van het Vrije Woord in De Balie in Amsterdam.