Mensenrechtenverdediger

Brigitte

Shelter CityDen HaagThemaLHBTILandSenegal

Brigitte is een mensenrechtenverdediger uit Senegal die zich richt op LHBTI-rechten en de rechten van vrouwen. Zij is de voorzitter van een organisatie die zich richt op de vermindering van geweld en de bescherming van de mensenrechten in verband met seksuele geaardheid en genderidentiteit. Recente activiteiten van de organisatie omvatten mensenrechtentraining voor journalisten om hen te leren over de rol die zij kunnen spelen voor de veiligheid van de LHBTI-gemeenschap, de versterking van LHBTI-verdedigers, een workshop over leiderschap voor jonge LHBTI-mensen en de revitalisering van een LHBTI-netwerk van Senegal en andere Franstalige landen in Afrika.

Over Brigitte

Mensenrechtenschendingen in Senegal 

De huidige omgeving in Senegal is zeer vijandig tegenover de LHBTI-gemeenschap en deze haat wordt versterkt door de politieke en religieuze leiders van het land. Omdat homoseksualiteit illegaal is in Senegal, houden de meeste mensen in de LHBTI-gemeenschap hun seksuele geaardheid geheim voor hun vrienden en familieleden. In het Senegalese strafrecht zijn ‘onnatuurlijke’ seksuele handelingen strafbaar met een gevangenisstraf van een tot vijf jaar. Daarnaast zijn LHBTI’ers in Senegal slachtoffer van chantage, geweld en foltering. Zelfs in hun eigen gemeenschap vrezen LHBTI’ers dat ze uit hun huizen worden gezet nadat ze als ‘homo’ zijn ‘ontdekt’.

Bedreigingen

Ondanks toenemende politieke druk op Senegal vanuit andere staten om zich te houden aan zijn mensenrechtenverplichtingen onder internationaal recht, blijft het geweld tegen leden van de LHBTI-gemeenschap aanhouden. Brigitte heeft vele gewelddadige aanvallen meegemaakt en worstelt om het werk van haar organisatie in dergelijke onveilige omstandigheden uit te voeren.

Gerelateerd nieuws