Mensenrechtenverdediger

Aws

Shelter CityUtrechtThemaDigitale rechtenLandIrak

Als mensenrechtenverdediger zet Aws zich in voor digitale rechten in Irak. Hij is de oprichter van een groot netwerk dat zich inzet om de feiten achter het nieuws te checken en fake news te weerleggen. De organisatie gebruikt geverifieerde bronnen om fake news aan te tonen. Daarnaast gebruikt het netwerk geverifieerde bronnen om ‘echt’ nieuws te bewijzen. In haar werk richt de organisatie zich op het tegengaan van online  profielen, pagina’s en groepen die verdeeldheid en geweld verspreiden. Het doel is om ruimte te creëren voor verzoening tussen de verschillende groeperingen en mensen.

Over Aws

Mensenrechtenschendingen in Irak

De meeste Irakese media zijn eigendom van of gelieerd aan politieke partijen of etnische groeperingen. Dit leidt ertoe dat mediaberichten vaak hierdoor beïnvloedt zijn. Daarnaast ervaart de media verschillende vormen van druk vanuit de Irakese overheid. Een voorbeeld hiervan is dat de overheid kritische mediakanalen dreigt te sluiten of hun licentie te beëindigen. Social media influencers worden vaak betaald door politieke of religieuze leiders en internationale organisaties om bepaalde berichten over te brengen. Deze berichten resulteren vaak in geweld, sektarisme, chantage en persoonlijke aanvallen. De meeste van deze berichten zijn bovendien onwaar. Aws’ netwerk zet zich er voor in om fake news te verminderen en om met behulp van officiële bronnen de waarheid te tonen. Dit leidt er echter wel toe dat verscheidene ‘digitale legers’ het netwerk proberen aan te vallen en uit te schakelen.

 

Bedreigingen

Aws is het slachtoffer van verschillende ernstige digitale en verbale bedreigingen door prominente Irakese personen en organisaties. De bedreigingen zijn niet alleen geadresseerd aan zijn organisatie, maar hij ontvangt deze ook op zijn privénummer en huisadres. De onzekere situatie wordt verergerd doordat er gedreigd wordt de website van zijn organisatie offline te halen.