Mensenrechtenverdediger

Asha

Shelter CityRotterdamThemaVrouwenrechtenLandIndia

Asha is een mensenrechtenverdediger en werkt als algemeen secretaris van het ‘All India Dalit Women’s Forum’. All India Dalit Women’s Forum is onderdeel van de landelijke campagne voor Dalit Human Rights (NCDHR) in India en doet werk ter bevordering en bescherming van de rechten van vrouwen die worden onderworpen aan kaste- en genderdiscriminatie. Binnen het kastestelsel in India worden Dalits (de zogenaamde onaanraakbaren) gezien als het laagste van het laagst. Asha heeft al meer dan vijftien jaar ervaring met collectieven, organisaties en campagnes die betrokken zijn bij anti-kastebewegingen. Ze heeft binnen de Dalit vrouwenafdeling van het NCDHR de structuur, teams, strategie en werkzaamheden opgezet en ingericht, die zo onafhankelijk opereren in zeven staten in Noord India. Dit proces heeft leiderschap geboden aan meer dan 35 jonge Dalit-vrouwen die nu aan de frontlinies van deze beweging staan. Asha is ook de initiatiefnemer van #dalitwomenfight, een Dalit-vrouwencollectief op Twitter. Ze werkt regelmatig samen met VN-mechanismen om maatregelen te treffen tegen discriminatie vanwege werk en afkomst [Discrimination based on Work and Descent] (DWD). Ze is ook nauw betrokken bij het International Dalit Solidarity Network (IDSN) en het Asia Dalit Rights Forum (ADRF).

Over Asha

Mensenrechtenovertredingen in India

Er zijn meer dan 200 miljoen geregistreerde kasten (de officiele term voor Hindoe, Sikh en Boeddhistische Dalits) in India [1]. Als de meest kansarme groep van het land zijn ze regelmatig doelwit van haatmisdrijven en discriminatie in India. Ondanks wetten die Dalits zouden moeten beschermen zijn er volgens officiële statistieken alleen al in 2016 meer dan 40.000 misdaden tegen lagere kasten gemeld [2]. De situatie is nog verder verslechterd nadat de Bharatiya Janatha Party (BJP) de macht kreeg. De BJP is een zijtak van de fundamentalistische Hindoe organisatie Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Het uiteindelijke doel van de RSS is om van India een conservatieve Hindoe staat te maken waarbij alle traditionele waarden van het Hindoeïsme zoals het kastestelsel en de onaanraakbare behouden blijven [3].

[1] https://idsn.org/india-official-dalit-population-exceeds-200-million/

[2] https://www.bbc.com/news/world-asia-india-43972841

[3] https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/dalit-spring-horizon-180407132053298.html

Bedreiging en intimidatie

Vanwege haar werk ontvangt Asha zowel digitale als fysieke dreigementen. De sociale media-accounts waarop zij actief was zijn geblokkeerd en ze heeft veel last van haattrollen op Twitter. Daarnaast ontvangen zij en haar team dreigementen van zowel overheids- als niet-overheidsactoren door wie ze worden achtervolgd en van wie ze dreigtelefoontjes ontvangen.

Gerelateerd nieuws