Mensenrechtenverdediger

Arsène

Shelter CityDen HaagThemaMensenrechtenadvocaatLandD.R. Congo

Arsène is de mede-oprichter van een organisatie die vecht tegen marginalisering en streeft naar toegang tot elementaire sociale voorzieningen in Zuid-Kivu. Zijn werk als mensenrechtenadvocaat richt zich grotendeels op de rechten van vrouwen en kinderen in conflictsituaties.

Over Arsène

Mensenrechtenschendingen in D.R. Congo

De repressie van de regering in de aanloop naar de komende verkiezingen heeft een uiterst vijandig politiek klimaat in de Democratische Republiek Congo gecreëerd. Wijdverspreid geweld dat geworteld is in deze verkiezingschaos heeft meer dan 4,5 miljoen mensen ontheemd achtergelaten. Daarnaast zijn er ook serieuze vragen met betrekking tot de transparantie van de verkiezingsprocedure en het verstikken van de vrijheid van de media.

Bedreigingen

De afgelopen jaren heeft Arsène te maken gekregen met tal van bedreigingen en intimidaties vanwege zijn mensenrechtenwerk waarin hij de onrechtvaardigheid van willekeurige arrestaties van burgers benadrukt. Hij is onder andere gevolgd en heeft dreigende telefoontjes ontvangen. Deze bedreigingen en zijn persoonlijke veiligheidssituatie hebben ongewenste gevolgen gehad voor zijn vermogen om slachtoffers van geweld te helpen.

In de media

Change Maker Story over Arsène door Justice and Peace Nederland:

Arsène tijdens de Security Training Week in Den Haag (ondersteund door de National Endowment for Democracy). [oktober 2018]

Ontmoeting met de burgemeester van Den Haag. [november 2018]

Arsene speaking during a lecture in Italy, a new International Shelter City partner. [November 2018]

 

Gerelateerd nieuws